eur:
391.13
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Nica444 Pixabay

Friss tanulmány: veszélyesek a diétás üdítők

Az édesítőszeres üdítők növelhetik a szabálytalan szívverés kockázatát, ezt mutatják a kutatás eredményei.

Heti legalább két liternyi mesterségesen édesített ital fogyasztása 20 százalékkal növeli a pitvarfibrillációnak nevezett szabálytalan szívverés kockázatát az ilyet nem fogyasztókhoz képest, erről számolt be a CNN egy új tanulmány szerint - írja a Portfolio.

A hasonló mennyiségű, hozzáadott cukrot tartalmazó üdítők fogyasztása ennek felével, 10 százalékkal növelte az állapot kockázatát, ezzel szemben 100 grammnyi cukrozatlan gyümölcslé 8 százalékkal alacsonyabb pitvarfibrillációs kockázattal járt együtt a kutatás eredménye szerint.

A pitvarfibrilláció érzését az ebben szenvedők a szív "remegéseként, mellkason belüli "szaltózásként" írják le

- írja a lap.

Ez az első olyan tanulmány, ami összefüggést talált a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, illetve a cukorral édesített italok és az említett szívbetegség között, erről Penny Kris-Etherton, a Pennsylvania Állami Egyetem táplálkozástudományok professor emeritusa számolt be.

Hozzáteszik, a jelenség mögött genetikai hajlam is áll, egy 2017-ben napvilágot látott tanulmány szerint az európai ősökkel rendelkezők esetén nagyjából 22 százalék az esélye annak, hogy öröklik a pitvarfibrilláció előfordulását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×