eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Memory lapses, forgetting things, degenerative disease. Brain problems. Parkinson and alzheimer desease. Mental health. Stroke, synapses and neurnons interaction. 3d render
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Agyi köd: rémisztő új utóhatása van a Covidnak

Egy új tanulmány azt állapította meg, hogy a Covid utáni feledékenységet akár az agyi erek szivárgása is okozhatja.

A dublini Trinity College kutatói 32 olyan beteget vontak be a kutatásba, aki a világjárvány első hullámában kapta el a Covidot. Azt vizsgálták, hogy az agyi erek integritása nem sérült-e meg a koronavírus-fertőzés következtében. Az eredményeket a Nature Neuroscience című folyóiratban tették közzé csütörtökön – írja a New York Post alapján az atv.hu.

A vizsgált betegek közül tíz teljesen felépült a koronavírusból, míg 22-en a betegséggel kapcsolatos hosszú távú hatásoktól szenvedtek. Ők 12 hétnél hosszabb ideig tartó tünetekről számoltak be, beleértve a krónikus fáradtságot, a légszomjat és az ízületi fájdalmat.

A 22 hosszú Covidban szenvedő beteg közül tizenegyen szenvedtek úgynevezett "agyi ködben", ami miatt feledékenységet és koncentrációs nehézségeket tapasztaltak. Minden résztvevőn MRI-vizsgálatot végeztek, amelynek során intravénásan festéket adtak be nekik az agyi erek vizsgálatára. A vér-agy gát szabályozza, hogy milyen anyagok lépjenek be és ki az agyba. A szivárgó gátról ismert, hogy az agyi köd egyes tüneteit okozza.

Az ezzel küzdő betegek mindegyike a vér-agy gát szivárgásának jeleit mutatta, míg az enélküli hosszú Covidban szenvedő betegeknél nem volt ilyen probléma. Hasonlóképpen, a teljesen felépült 10 beteg sem mutatta a vér-agy gát szivárgásának jeleit.

A tudóscsoport szerint további kutatásokra van szükség, mivel az elemzett résztvevők a Covid eredeti törzsével fertőződtek meg, és akkoriban nem voltak beoltva. Az nem világos, hogy a koronavírus későbbi változatai ugyanúgy befolyásolhatták-e az agyi gátat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×