eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Mérgező anyagok ömlenek az óceánokba

Az Earth Action (EA) adott közre a napokban egy felmérést arról, hogy a műanyagok előállítási, vagy fölhasználási folyamata során hozzáadott vegyianyagok milyen szintű szennyezést okozhatnak. Körülbelül egymillió tonna műanyagadalék szivárog az óceánokba évente - állapította meg a svájci kutatóintézet.

A felmérés kimutatta, hogy csak a csomagolásokból legalább 166 ezer tonna műanyagadalék kerül a tengerekbe, és az olyan hétköznapi termékek, mint a szövetanyagok vagy a gépjármű abroncsok miatt pedig akár 30 ezer tonnát meghaladó mennyiség is szivároghat a tengerekbe, óceánokba.

"Sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezeket a vegyszereket hozzáadják a műanyagokhoz, és így bekerülnek az ökoszisztémába, beleértve a testünket is. Cselekednünk kell, méghozzá most!" - hívta fel a figyelmet Maria Westerbos, a Műanyagleves Alapítvány alapítója.

Az EA szerint a műanyagadalékok többsége szabályozatlan és nem esett át klinikai teszteken, és akár számos olyan egészségügyi problémával állhatnak kapcsolatban, mint például az elhízás, a termékenységi problémák és a rákos megbetegedések.

"A műanyagok nincsenek benne a periódusos rendszerben, mint a kobalt vagy a réz. Ezek vegyszerek elegyei, melyek közül a legtöbb súlyosan mérgező.

Néhány évtized alatt a bolygó minden négyzetcentiméterét beszennyeztük műanyaggal, amelyek egyre fokozódó mennyiségben ömlenek a környezetbe" - hangoztatta Sian Sutherland, a Műanyagbolygó nevű civilszervezet társalapítója.

Az EA a termékek összetételét és a hulladékok hatékony kezelését illetően nagyobb átláthatóságot kér globális szinten.

Az EA az illetékesek számára több javaslatot is tett, a többi között arról, hogy a hulladék mennyiségének csökkentéséért könnyen újrahasznosítható vagy többször fölhasználható anyagokat alkalmazzanak, továbbá, hogy végezzenek további kutatásokat arról, hogy mikor és hogyan kerülnek a műanyagadalékok a környezetbe és az emberi szervezetbe.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×