eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay.com

Két év múlva eltűnnek a Szaturnusz gyűrűi

Természetes jelenségről van szó, amely időről időre megismétlődik. Legutóbb 2009 őszén történt ilyen.

Két év múlva egy rövid időre láthatatlanná válnak a Szaturnusz gyűrűi, ugyanis a bolygók mozgása miatt mindig máshogy látjuk a Földről a Naprendszer többi égitestjét – írja a 24.hu az IFLScience által közölt hír alapján.

A Szaturnusz a hatodik bolygó a Naptól számítva és a második legnagyobb égitest a Naprendszerben a Jupiter után. Egyike annak az öt bolygónak, amely a Földről szabad szemmel is látható. A Szaturnusznak látványos, jégből és törmelékekből álló gyűrűrendszere van.

A Szaturnusz gyűrűi nem tűnnek el örökre, mindössze arról van szó, hogy a Földről nem lesznek láthatók egy ideig.

Ez egy visszatérő jelenség, ilyenkor más szögekből észlelhetők a gyűrűk. Legutóbb 2009. szeptember 4-én fordult elő az, hogy a Földről nézve eltűntek a Szaturnusz gyűrűi, legközelebb pedig 2025. március 23-án válnak láthatatlanná.

Utána viszont fokozatosan egyre jobban megfigyelhetővé válnak a gyűrűk egészen 2032-ig, amikor a számunkra legkedvezőbb szögből láthatjuk majd azokat.

Tudósok szerint azonban néhány százmillió év múlva végleg eltűnhetnek majd a Szaturnusz gyűrűi.

Ezekről az óriási, jégből és kövekből álló gyűrűkről tudni kell, hogy általában gátolják a Szaturnusz holdjainak megfigyelését, azzal azonban, hogy 2025 tavaszán láthatatlanná válnak egy időre, távcsővel mi is megcsodálhatjuk majd a bolygó holdjait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×