INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

szaturnusz

bolygó

csillagász

óriásbolygó

nagy péter

svábhegy

Emelje fel a fejét, ha nem hiszi: égett süti szaga van a Szaturnuszon!

Emelje fel a fejét, ha nem hiszi: égett süti szaga van a Szaturnuszon!

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Óriásbolygók éjszakájára készül október 1-én a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Az érdeklődők nemcsak a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz különleges együttállását figyelhetik meg, de kézbe foghatnak meteoritokat, sőt még a bolygókat is megszagolhatják.

A Naprendszer négy óriásbolygója – sorban a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és a Neptunusz – idén szeptemberben és októberben szemben áll a nappal, így éjszaka könnyedén megfigyelhető – mondta az InfoRádiónak Nagy Péter, a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagásza.

"Kicsit fényesebbek is lesznek, nagyobbak, mert a Földhöz képest a Nap túloldalán lesznek, de közelebb a Földhöz" – írta le.

A speciális együttállásra október 1-jén egész estés programmal készül a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Az érdeklődők az ország legnagyobb bemutatótávcsöveivel figyelhetik meg a Naprendszer óriásait – mondta Nagy Péter.

"A legnagyobb kupolánk legnagyobb távcsöveivel fogjuk egyrészt megkeresni a bolygókat, másrészt az észlelőrétünkön bemutató csillagászaink segítségével kisebb távcsöveken keresztül is megmutatjuk a bolygókat."

A látogatók emellett meteoritokat is kézbe foghatnak,

megismerkedhetnek a bolygók és holdjaik légkörével, alakzataival, gyűrűjével, sőt még az illatukkal is – emelte ki Nagy Péter.

"A különböző űrszondák adatai és a megfigyelések, valamint a fizikai és kémiai törvényszerűségek alapján valószínűsíthető, hogy milyen anyagból vannak a különböző bolygók, megmagyarázható, miért igyekszünk előállítani mindenféle anyagok – használt fékpofa, odapörkölt mandulás sütemény – segítségével. Nagyon érdekes szagokat fogunk érezni, olyanokat, mintha a Jupiteren lennénk."

Előjegyzés után a programok 100 főnek borult idő esetén biztosítottak, derült időben pedig a Svábhegyi Csillagvizsgáló történetében először mindenki előtt megnyitja kapuit.

Aki lemaradna, októberben kiscsoportos bemutatókon nézheti meg az óriásbolygók együttállását.

Nyitókép: pixabay.com

Kapcsolódó hang

Óriásbolygók éjszakája lesz október 1-jén
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018