eur:
394.66
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pixabay.com

Emelje fel a fejét, ha nem hiszi: égett süti szaga van a Szaturnuszon!

Óriásbolygók éjszakájára készül október 1-én a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Az érdeklődők nemcsak a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz különleges együttállását figyelhetik meg, de kézbe foghatnak meteoritokat, sőt még a bolygókat is megszagolhatják.

A Naprendszer négy óriásbolygója – sorban a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és a Neptunusz – idén szeptemberben és októberben szemben áll a nappal, így éjszaka könnyedén megfigyelhető – mondta az InfoRádiónak Nagy Péter, a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagásza.

"Kicsit fényesebbek is lesznek, nagyobbak, mert a Földhöz képest a Nap túloldalán lesznek, de közelebb a Földhöz" – írta le.

A speciális együttállásra október 1-jén egész estés programmal készül a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Az érdeklődők az ország legnagyobb bemutatótávcsöveivel figyelhetik meg a Naprendszer óriásait – mondta Nagy Péter.

"A legnagyobb kupolánk legnagyobb távcsöveivel fogjuk egyrészt megkeresni a bolygókat, másrészt az észlelőrétünkön bemutató csillagászaink segítségével kisebb távcsöveken keresztül is megmutatjuk a bolygókat."

A látogatók emellett meteoritokat is kézbe foghatnak,

megismerkedhetnek a bolygók és holdjaik légkörével, alakzataival, gyűrűjével, sőt még az illatukkal is – emelte ki Nagy Péter.

"A különböző űrszondák adatai és a megfigyelések, valamint a fizikai és kémiai törvényszerűségek alapján valószínűsíthető, hogy milyen anyagból vannak a különböző bolygók, megmagyarázható, miért igyekszünk előállítani mindenféle anyagok – használt fékpofa, odapörkölt mandulás sütemény – segítségével. Nagyon érdekes szagokat fogunk érezni, olyanokat, mintha a Jupiteren lennénk."

Előjegyzés után a programok 100 főnek borult idő esetén biztosítottak, derült időben pedig a Svábhegyi Csillagvizsgáló történetében először mindenki előtt megnyitja kapuit.

Aki lemaradna, októberben kiscsoportos bemutatókon nézheti meg az óriásbolygók együttállását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában vegyes, Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma a magyar bérstatisztikákat is megismerjük a KSH jóvoltából, illetve demográfiai statisztikákat is közzétesz a hivatal. A szálláshelyek forgalmát is ismerteti a szervezet. Érkeznek az amerikai folyamatban levő lakáseladások, de ennél fontosabb, hogy az USA-ban az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×