eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Részleges holdfogyatkozás a drezdai Boldogasszony-templom felett 2019. július 16-án. A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Részleges holdfogyatkozás lesz szombaton

Egy távcsővel vagy egy madárnéző binokulárral akár otthonról is megcsodálhatjuk a csillagászati jelenséget, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban viszont a legmodernebb eszközökkel tehetjük ezt meg, ráadásul csillagászok elmagyarázzák azt is, mire kell figyelni.

Az év egyik legjelentősebb csillagászati eseménye lesz szombaton, amikor a részleges holdfogyatkozás jelenségét több mint egy órán át lehet szabad szemmel észlelni. Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor

a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül és bolygónk kitakarja a Holdra érkező napfényt.

A pályáját járó telihold ilyenkor először a Föld félárnyékába lép be, majd az árnyékkúp kerek, kissé homályos széle látszólag „beleharap” a holdkorongba. Ha a fogyatkozás során csak a Hold egy részét takarja ki a földárnyék, részleges holdfogyatkozásról beszélünk, ha a Hold teljesen elmerül az árnyékkúpban, akkor pedig teljes holdfogyatkozásról van szó. Ám ilyenkor sem tűnik el a Hold az égről, mindössze nagyon elsötétedik, és többnyire a vörös különböző árnyalataiban pompázik.

Szombaton 21 óra 34 perckor a délkeleti égbolton, 40 fokos magasságban lesz látható a Hold, amelybe a Föld árnyéka „beleharap” a déli pólus közelében. Ezt követően,

22 óra 15 perckor lesz a legnagyobb a fogyatkozás, de ekkor is csak a Hold átmérőjének 12 százalékát takarja ki a földárnyék.

Ekkor a fényes, sugársávos Tycho kráter mint egy koronaként trónol a földárnyék pereme fölött. Ezután a Hold megkezdi kilépését, így egyre kisebb területre vetül az íves árnyék, és egyre inkább elsodródik nyugat felé.

Szombati Halloween-program a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

A különleges alkalmat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban halloweeni rendezvénnyel ünnepelhetik az érdeklődők. Szabó Norton bemutató csillagász azt mondta az InfoRádióban, hogy ha szép, derült lesz az ég szombaton este, akkor várhatóan 21:30 és 22:30 óra között akár szabad szemmel is látható lesz a csillagászati jelenség. Hozzátette: ilyenkor az a kép tárul elénk, hogy egy kis körív eltakarja a Hold déli részét, közben pedig „igazán érdekes színárnyalatot vesz fel, ugyanis a Föld légkörén átmenő fény sárgás, narancssárgás színűre festi majd egész este a teliholdat.”

Szabó Norton kitért arra is, hogy a részleges holdfogyatkozás látványosságát otthonról is élvezhetjük,

nem kell hozzá más, csak egy távcső vagy egy madárnéző binokulár.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban szombaton délután 17 órától várják majd az érdeklődőket, akik az óriás kupolában lévő óriás távcsövekkel figyelhetik meg a Föld árnyékát a Holdon, melynek a krátereit, hegyeit és völgyeit is meg lehet majd tekinteni a csillagászati jelenséggel együtt. A kertből és a főépület tetőteraszáról pedig kisebb távcsövekkel lehet majd gyönyörködni a részleges holdfogyatkozásban. Közben szakképzett csillagászok mondják majd el, pontosan mit és mire kell figyelni, valamint kérdéseket is fel lehet tenni nekik.

A csillagász hozzátette: a meteoritvizsgálat keretein belül mikroszkópokkal vehetik szemügyre a látogatók a meteoritok szivárványszínben pompázó kristályait, sőt a meteoritgyűjtemény számos darabját, azaz a világűrből származó köveket a kezükbe is vehetik a vendégek. További érdekesség az érdeklődők számára, hogy a Bolygószimatoló Laboratórium lombikjaiba zárt űrparfümöket megszagolva bárki a Naprendszer egzotikus égitestjein érezheti majd magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×