eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Részleges holdfogyatkozás a drezdai Boldogasszony-templom felett 2019. július 16-án. A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Részleges holdfogyatkozás lesz szombaton

Egy távcsővel vagy egy madárnéző binokulárral akár otthonról is megcsodálhatjuk a csillagászati jelenséget, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban viszont a legmodernebb eszközökkel tehetjük ezt meg, ráadásul csillagászok elmagyarázzák azt is, mire kell figyelni.

Az év egyik legjelentősebb csillagászati eseménye lesz szombaton, amikor a részleges holdfogyatkozás jelenségét több mint egy órán át lehet szabad szemmel észlelni. Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor

a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül és bolygónk kitakarja a Holdra érkező napfényt.

A pályáját járó telihold ilyenkor először a Föld félárnyékába lép be, majd az árnyékkúp kerek, kissé homályos széle látszólag „beleharap” a holdkorongba. Ha a fogyatkozás során csak a Hold egy részét takarja ki a földárnyék, részleges holdfogyatkozásról beszélünk, ha a Hold teljesen elmerül az árnyékkúpban, akkor pedig teljes holdfogyatkozásról van szó. Ám ilyenkor sem tűnik el a Hold az égről, mindössze nagyon elsötétedik, és többnyire a vörös különböző árnyalataiban pompázik.

Szombaton 21 óra 34 perckor a délkeleti égbolton, 40 fokos magasságban lesz látható a Hold, amelybe a Föld árnyéka „beleharap” a déli pólus közelében. Ezt követően,

22 óra 15 perckor lesz a legnagyobb a fogyatkozás, de ekkor is csak a Hold átmérőjének 12 százalékát takarja ki a földárnyék.

Ekkor a fényes, sugársávos Tycho kráter mint egy koronaként trónol a földárnyék pereme fölött. Ezután a Hold megkezdi kilépését, így egyre kisebb területre vetül az íves árnyék, és egyre inkább elsodródik nyugat felé.

Szombati Halloween-program a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

A különleges alkalmat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban halloweeni rendezvénnyel ünnepelhetik az érdeklődők. Szabó Norton bemutató csillagász azt mondta az InfoRádióban, hogy ha szép, derült lesz az ég szombaton este, akkor várhatóan 21:30 és 22:30 óra között akár szabad szemmel is látható lesz a csillagászati jelenség. Hozzátette: ilyenkor az a kép tárul elénk, hogy egy kis körív eltakarja a Hold déli részét, közben pedig „igazán érdekes színárnyalatot vesz fel, ugyanis a Föld légkörén átmenő fény sárgás, narancssárgás színűre festi majd egész este a teliholdat.”

Szabó Norton kitért arra is, hogy a részleges holdfogyatkozás látványosságát otthonról is élvezhetjük,

nem kell hozzá más, csak egy távcső vagy egy madárnéző binokulár.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban szombaton délután 17 órától várják majd az érdeklődőket, akik az óriás kupolában lévő óriás távcsövekkel figyelhetik meg a Föld árnyékát a Holdon, melynek a krátereit, hegyeit és völgyeit is meg lehet majd tekinteni a csillagászati jelenséggel együtt. A kertből és a főépület tetőteraszáról pedig kisebb távcsövekkel lehet majd gyönyörködni a részleges holdfogyatkozásban. Közben szakképzett csillagászok mondják majd el, pontosan mit és mire kell figyelni, valamint kérdéseket is fel lehet tenni nekik.

A csillagász hozzátette: a meteoritvizsgálat keretein belül mikroszkópokkal vehetik szemügyre a látogatók a meteoritok szivárványszínben pompázó kristályait, sőt a meteoritgyűjtemény számos darabját, azaz a világűrből származó köveket a kezükbe is vehetik a vendégek. További érdekesség az érdeklődők számára, hogy a Bolygószimatoló Laboratórium lombikjaiba zárt űrparfümöket megszagolva bárki a Naprendszer egzotikus égitestjein érezheti majd magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×