eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: archmission.org/Bruce Ha

Felfedte titkait a világ leghíresebb bűvésze, de van egy trükk

Az amerikai Arch Mission Foundation nevű alapítvány 2019-ben egy 30 millió oldalt tartalmazó adattárolót juttatott el a Holdra, 2025-ben pedig a Marsra küld majd hasonlót. A projektbe David Copperfield is beszállt.

A világ leghíresebb bűvésze, David Copperfield is beszállt abba a startupba, aminek célja, hogy egyfajta időkapszulát hozzon létre a Naprendszer különböző pontjain. A Tech Radar, amit a Hvg.hu szemlézett, azt írja, hogy Copperfield nemcsak pénzzel támogatta a nonprofit Arch Mission Foundationt (AMF), hanem a művészetének egy jelentős részét is az alapítvány rendelkezésére bocsátotta. Utóbbit ráadásul úgy, hogy a trükkjeit is elmagyarázza.

A beszámoló szerint az információkat egy 4 grammos, nikkel alapú adattároló eszközön helyezi el az AMF. A lemezek átmérője 120, a vastagsága pedig 0,04 mm, vagyis lényegében 25 rétegű DVD-kről van szó. Az alapítvány egy ilyet már „felküldött” a Holdra, a többit pedig a Naprendszer más részeire szeretné eljuttatni, hogy „az utódaink felfedezhessék”.

Mint olvasható, az adattárolón 200 GB információ fér el tömörítve.

Négy analóg réteget tartalmaz, amin 60 ezer oldalnyi adat olvasható.

Ezt egy optikai mikroszkóp 200-szoros nagyításával is el lehet olvasni. Az első réteg több mint egymillió szó és fogalom jelentését tartalmazza több nyelven, valamint hatalmas tudástárat a tudomány különböző területeiről. Valamint utasításokat is találni arra, hogyan kell kezelni a következő rétegeket. A lemezek többek között tartalmazzák a Wikipédiáról és az Internet Archívumból származó tartalmakat, valamint csaknem 7000 nyelvre vonatkozó információkat.

Az AMF 2018-ban kezdte meg az első tudástár telepítését a Holdra, 2019-re pedig be is fejeződött a 30 millió oldalas archívum elhelyezése. A tervek szerint 2025-ben a Marsra is küldene adattárolókat a szervezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×