eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Human heart with heart vessles inside human body and ECG, 3D illustration
Nyitókép: Dr_Microbe/Getty Images

Becker Dávid: aligha kenhetjük a génekre a kialakuló szívbetegséget

Magyarországon továbbra is a szívbetegség az egyik legfőbb halálok. A szívbetegségek többsége egyértelműen az egészségtelen életmód miatt alakul ki, csak minden 200. ember rendelkezik genetikai hátterű szív- és érrendszeri betegséggel; a Szív világnapja alkalmából kérdeztük Becker Dávidot, a Magyar Kardiológusok Társaságának alelnökét, a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettesét.

Majdnem minden második ember szív- vagy érrendszeri betegségben hal meg Magyarországon, ez Nyugat-Európában 35 százalék körüli arányban van, ami nagyon nagy különbség.

"Ezek megelőzhető halálok lennének. A rizikófaktorok kezelésében például nem vagyunk jók, még mindig nem állunk jól a dohányzással, a magas vérnyomás kezelésével. Csak az érintettek fele tud a betegségéről, csak a csoport felénél van jól beállítva a vérnyomás" – mondta az InfoRádióban Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának alelnöke.

Szerinte a stresszt és az ülő foglalkozást is fel lehet oldani megfelelő mozgással, mindennapos "sportszerű tevékenységgel".

"Attól, hogy valaki ülőmunkát végez, még nem jelenti azt, hogy ő biztosan koszorúérbeteg kell hogy legyen" – tette hozzá. Ha közben túlsúlyos vagy dohányzik valaki, akkor persze már "extra veszélyben van".

Becker Dávid kijelentette, hogy

a népbetegség szintjén álló koszorúér-betegségért az életmód a felelős.

"Sokszor hozzájárulunk a szívelégtelenség kialakulásához, másodlagosan esetleges ritmuszavarok tekintetében. Az örökletes szívbetegségek kevésbé függnek a környezeti tényezőktől, de lényegesen kisebb betegségszámuk is, valamilyen örökletes szívbetegsége körülbelül minden 200. embernek van; ez nem biztos, hogy komoly szívbetegséget fog jelenteni az ember élete során, de az is lehet, hogy valakinél fiatalon tragikus esethez fog vezetni" - részletezte.

Hogy az örökletes szívbetegség kötődhet-e az elődök életmódjához, arról azt mondta: nem, genetikai eltérésről van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×