eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: Inrap/Facebook

Megfejtették, hogy mit rejt a különleges ősi szarkofág

A nagyjából 1800 éves kőkoporsót Franciaországban fedezték fel.

Körülbelül 1800 éves, érintetlen szarkofágra bukkantak Franciaországban – írja az Arkeonews, amit a 24.hu szemlézett. A kutatók elmondták, ritkán találni olyan római koporsókat, amiket nem fosztottak ki a történelem során, így a mostani felfedezés nagyon különleges.

A mészkőből készült szarkofágot endoszkóppal és röntgensugarakkal vizsgálták meg, így derült ki, hogy egy női holttestet és néhány tárgyat rejt magában. Szakértők szerint az elhunyt nagyjából 40 éves lehetett halálakor, és a körülötte fekvő leletekből ítélve magas státuszú volt. A koporsóban összesen négy olajlámpát, két parfümös üveget, egy kis tükröt, egy borostyán gyűrűt és egy fésűt sikerült azonosítaniuk.

A koporsót nyolc vaskapoccsal zárták le, amik állapota azt jelzi, lezárása óta egyszer sem nyitották fel.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×