eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Maxar Technologies által közreadott, két műholdfelvételből készített kombókép a Hunga Tonga-Hunga Haapai lakatlan vulkáni szigetről 2022. január 6-án (b) és három nappal a kitörése után, január 18-án. A vulkánkitörés hatalmas károkat okozott a főszigeten, Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon, a vulkanikus tevékenység utáni szökőár elérte Japán, az Egyesült Államok, Új-Zéland és több latin-amerikai ország partjait is.
Nyitókép: MTI/EPA/Maxar Technologies

A mélyben is elképesztő dolgot művelt a 200 atombomba erejével kitört vulkán – videó

Minden idők leggyorsabb víz alatti áramlását okozta a Tonga közelében, 2022 januárjában kitört Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vízalatti vulkán, amely hatalmas hamufelhőt és gázokat bocsátott ki, és cunami idézett elő – derült ki egy pénteken publikált tanulmányból.

A vulkáni kitörésből származó, tengerbe hulló törmelékek megrongálták a Tongánál futó vízalatti telekommunikációs vezetékeket is – számoltak be róla a kutatásban részt vevő új-zélandi és brit tudósok.

A kitörés okozta áramlások az óránkénti 122 kilométeres sebességet is elérték, ami 50 százalékkal gyorsabb az eddig valaha mért legnagyobb sebességnél.

Emily Lane, az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutató Intézet (NIWA) kutatója elmondta, hogy a kitörés 30 méternyi törmelék alá temette be a kábeleket. Mint hozzátette: a kábelek a vulkántól délre, egy tengeri árokban fekszenek, ami azt jelenti, a vulkánkitörés olyan erős áramlást okozott, hogy elég ereje volt feljutni a magas tengeralatti hegygerincekre, majd nagy sebességgel folytatni útját lefelé a völgybe.

Mike Clare, az Országos Oceanográfiai Központ kutatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a tanulmány felhasználható ellenállóbb kommunikációs rendszerek kiépítését segítheti a tenger alatti kábeleket telepítő ágazatban.

Korábbi kutatások a tongai vulkánkitörést az eddig jegyzett legnagyobb és legmagasabb kitörésként írták le.

A kitörés erejét 200 atombomba erejéhez hasonlították.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×