eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
fotó: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság
Nyitókép: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság

Fontos hadi exhumálás Mogyoródon

Tizenhat, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát exhumáltak Mogyoródon - közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága a Facebook-oldalán.

Azt írták: a Pest vármegyei Mogyoród egykori katolikus, ma már a helyi önkormányzat kezelésében lévő köztemetőjében a második világháború idején több hősi halált halt magyar katonát temettek el, de pontos számuk és eltemetési körülményeik nem ismertek, az ezzel kapcsolatos források ellentmondásosak.

A település 1948-ban készült jelentésében három különböző nemzetiségű - magyar, német, orosz -, a Hősök ligetében található tömegsírról tesznek említést. A település kéziratos története szerint a helyi plébános a harcok befejezése után összegyűjtötte az elesett magyar katonákat a település határából és ő alakította ki végső nyughelyüket.

Hozzátették: a katolikus halotti anyakönyvben több oldalon foglalkoznak az itt eltemetett magyar katonákkal, összesen harminc ember adatait sorolják fel. A felsorolt hősi halottak közül többen is szerepelnek az igazgatóság adatbázisaiban, eltemetési helyként gyakran Mogyoródot jelölve.

A hadisírgondozó szakemberek két kisebb feltárást már végeztek a területen, és akkor hat katonát sikerült exhumálniuk, de egyértelművé vált, hogy a Hősök ligetében nyugvók pontos számának megállapításához a parcella teljes feltárása szükséges.

A szakemberek augusztus közepén végezték el ezt a munkát: az első nap

egymástól kis távolságra öt magyar katona földi maradványait találták meg,

a honvédek feltehetően az elsődleges helyükön nyugodtak. Személyi azonosításra alkalmas tárgyak nem kerültek elő.

A második napon azt a területet vizsgálták át, ahol a korábbi kutatásoknak köszönhetően már tudható volt, hogy magyar katonák nyugszanak, de pontos számuk és elhelyezkedésük nem volt ismert. Ezen a részen három tömegsírt tártak fel, az itt nyugvó katonákat valószínűleg a harcok után temették ide civilek külső területekről. Az első tömegsírban öt magyar katona földi maradványai kerültek elő, a második tömegsírban négy, míg a harmadikban két magyar katona nyugodott. Az exhumálást rendkívüli módon nehezítette a temető homokos talaja - tették hozzá.

Az exhumált tizenhat magyar katona földi maradványait a helyszínen újratemették, a közeljövőben elhelyezik az új sírhelytáblákat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×