eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: semmelweis.hu

Remek hír a pacemakerrel élőknek

A Semmelweis Egyetem (SE) rektora egy tudományos kongresszuson jelentette be, hogy sikerrel zárult egy tíz éves klinikai vizsgálatsorozat.

Merkely Béla beszámolt arról, a vizsgálatok bizonyították: egyes pacemakeres betegeknél egy újabb elektróda beültetése jelentősen növeli a szív erejét. Az új elektróda segíti "újraszinkronizálni" a szívet, így az a funkcióját az eddig látott legnagyobb mértékben képes javítani - ismertette.

Az eljárás sok betegnek ad lehetőséget arra, hogy visszatérjen a mindennapi tevékenységéhez, hiszen a világon nagyjából egymillió ember kap pacemakert, és 30 százalékuknál jelentkezik szívelégtelenség, számukra jelenthet megoldást az új eljárás.

Hozzátette: az eredmények mögött tízéves tudományos munka van,

a klinikai vizsgálatsorozatban hét ország 17 szívgyógyászati központja vett részt 2014 és 2022 között. A vizsgálatsorozatot és annak eredményét a hétvégén, az Európai Kardiológiai Társaság (European Society of Cardiology) Amszterdamban rendezett kongresszusán ismertették - tette hozzá Merkely Béla.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a rektor kiemelte, az eredmények meggyőzőek, és ebből következőleg változni fognak a vonatkozó kardiológiai kezelési irányelvek a világon. Merkely Béla elmondta, büszke arra, hogy a Semmelweis Egyetem egy ilyen komoly, az egész világot megmozgató vizsgálatot "kicsi pénzből", ténylegesen magas színvonalon tudott megszervezni és végigvinni.

Az eredmények bemutatásával egy időben a részletes adatokat a világ legjelentősebb kardiológiai tudományos szakfolyóiratában, a European Heart Journalban is publikálták - mondta el az SE rektora.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×