eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Alpinisták egy 80 x 80 méteres, nemzeti színű zászlót függesztettek ki a Saentis-hegy oldalára a svájci Alpokban 2020. július 31-én. Svájcban augusztus 1-je a svájci Államszövetség megalapításának ünnepe.
Nyitókép: MTI/EPA/Alexandra Wey

Veszélyesen meleg van a svájci hegyekben és ennek fele sem tréfa

A svájci meteorológiai szolgálat közlése szerint rekordmagasságban, majdnem 5300 méteren rögzítették az új nulla Celsius fokos határértéket, vagyis a legkisebb magasságot, amelynél a hőmérséklet eléri a fagypontot.

A MeteoSwiss az X mikroblogon jelentette, hogy a hétfőre virradó éjszaka a Svájc északnyugati részén lévő Payerne meteorológiai állomás rádioszondás érzékelője 5298 méter magasan mérte a 0 Celsius fokos izotermát, vagyis a fagypont feletti és alatti légréteget elválasztó, azonos hőmérsékletű légréteget.

A mérések kezdete, 1954 óta ez a legmagasabban rögzített rekord. A korábbi csúcsot tavaly július 25-én mérték 5184 méteren. A magassággal csökken a hőmérséklet, ám azt, hogy hol húzható meg a 0 Celsius fokos határ, az évszak és az időjárás is befolyásolja.

A földfelszíni nullafokos izoterma magassága 200 méterrel 700 méterre emelkedett Svájcban a mérések több mint 150 évvel ezelőtti kezdete óta,

az emelkedés gyorsult az 1970-es évek óta, főleg az ember okozta globális felmelegedés miatt - közölte a meteorológiai szolgálat.

Európa nagy részéhez hasonlóan jelenleg Svájcban is kánikula van, a napi csúcshőmérséklet péntek óta jócskán meghaladja a 30 Celsius fokot 800 méteres magasság alatt. Az előrejelzés szerint a hőhullám legalább csütörtökig kitart, és 37 Celsius-fokos csúcshőmérséklet is várható.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×