eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség felvételén fellövésre készítik elő a Szojuz-2.1b hordozórakétával összekapcsolt Hold-kutató Luna-25 leszállóegységet az orosz Távol-Keleten, az Amuri területen levő Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. augusztus 7-én. A tervek szerint még augusztusban felbocsátják a szondát, amely a Hold déli pólusán száll majd le. A küldetés fő célja a fékezett leszállási technológiák fejlesztése, a Hold belső szerkezetének vizsgálata és az erőforrások, köztük a víz felkutatása. A leszállóegység várhatóan egy évig fog üzemelni az égitest felszínén.
Nyitókép: MTI/AP/Roszkozmosz

Holdkörüli pályára álltak az oroszok

Hold körüli pályára állt a Luna-25 orosz automatikus állomás, a szonda minden rendszere rendben működik – közölte honlapján a Roszkozmosz orosz állami űrvállalat.

A Luna-25-projekt az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna-24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból bocsátottak fel.

A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna-25 lehet az első jármű, amely - a tervek szerint jövő hétfőn - puha leszállást hajt végre a Hold déli pólusának nehéz terepén. Az állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása, hogy van-e a jég a bolygón.

A Luna-25 fedélzeti műszerei már hétfő óta felvételeket készítenek és továbbítanak a Földre.

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Kórházbezárásokra utalt az egészségügyi államtitkár

Kórházbezárásokra utalt az egészségügyi államtitkár

Bár direktben nem mondta ki, de gyakorlatilag arra utalt az egészségügyi államtitkár egy minapi konferencián, hogy kórházbezárásokra van szükség, és számos ellátási helyen csökkenteni kell a kapacitásokat. Takács Péter azt is elárulta a Szabad Európa összefoglalója alapján, hogy szerinte a kamarai lobbi miatt törölték el a kötelező üzemorvosi vizsgálatot; élesen kritizálta az informatikai fejlesztéseket, és módosítana a most teljesen egységes orvosi bértáblán is. Azt is rögzítette, hogy továbbra is azt szeretné: háziorvosok lássák el az ügyeletet még akkor is, ha az átlagéletkoruk hatvan év körül van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×