eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség felvételén fellövésre készítik elő a Szojuz-2.1b hordozórakétával összekapcsolt Hold-kutató Luna-25 leszállóegységet az orosz Távol-Keleten, az Amuri területen levő Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. augusztus 7-én. A tervek szerint még augusztusban felbocsátják a szondát, amely a Hold déli pólusán száll majd le. A küldetés fő célja a fékezett leszállási technológiák fejlesztése, a Hold belső szerkezetének vizsgálata és az erőforrások, köztük a víz felkutatása. A leszállóegység várhatóan egy évig fog üzemelni az égitest felszínén.
Nyitókép: MTI/AP/Roszkozmosz

Holdkörüli pályára álltak az oroszok

Hold körüli pályára állt a Luna-25 orosz automatikus állomás, a szonda minden rendszere rendben működik – közölte honlapján a Roszkozmosz orosz állami űrvállalat.

A Luna-25-projekt az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna-24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból bocsátottak fel.

A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna-25 lehet az első jármű, amely - a tervek szerint jövő hétfőn - puha leszállást hajt végre a Hold déli pólusának nehéz terepén. Az állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása, hogy van-e a jég a bolygón.

A Luna-25 fedélzeti műszerei már hétfő óta felvételeket készítenek és továbbítanak a Földre.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×