eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Tavaszi időjárás, gomolyfelhős, napsütéses idő.
Nyitókép: Roman Studio/Getty Images

A hőségben súlyosbítja az allergiát a napsugárzás

A hőség az allergiások életét különösen megnehezíti. A meleg miatt jobban fejlődnek az allergén növények, így már szinte az egész országban extrém magas a pollenkoncentráció. Az erős napsugárzás pedig súlyosbíthatja az allergiás bőrtüneteket is – hívja fel a figyelmet Nékám Kristóf allergológus.

A pollenre allergiások bőrének érzékenységét tovább fokozza a napsütés – figyelmeztetett Nékám Kristóf allergológus az InfoRádióban. Ha ehhez hozzájárul még bármilyen más gyulladáskeltő tényező, akkor nagyon súlyos bőrtünetek is kialakulhatnak.

"Annál is inkább, mert ha a gyulladáskeltő mesterséges anyagok mellett az időjárási tényezők is gyulladáskeltők, akkor ezek mind összeadódnak, ami pedig azt jelenti, hogy

a pollenek már nemcsak légúti, hanem bőrtüneteket is okozhatnak"

– emelte ki Nékám Kristóf.

Jóval kevesebbet beszélünk erről, holott ezeknek az eseteknek a súlyossága összességében felér a légúti tünetekével – hangsúlyozta az orvos, hozzátéve, hogy ezek a körülmények képesek olyan gyulladásokat kelteni néhány embernél a bőrön, amelyek a napsütés erejével és más kémiai anyagokkal együtt annyira súlyosak is lehetnek, hogy orvosi ellátásra szorulnak.

Az orvos szerint a napjainkra jellemző hőségben mindenkinek különösen érdemes végiggondolnia, hogy be van-e gyulladva a bőre valahol, és hogy milyen módon és hol kell gondoskodnia a bőrének a direkt napsütés elleni védelméről.

Akinek általában véve szednie kell valamilyen allergiagyógyszert, annak most kifejezetten ügyelnie kell arra, hogy időben elkezdje szedni a gyógyszerét, ellenkező esetben akár több napig, vagy akár hetekig is kellemetlen tünetektől szenvedhet az illető – mondta el az InfoRádióban Nékám Kristóf allergológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×