eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tavaszi időjárás, gomolyfelhős, napsütéses idő.
Nyitókép: Roman Studio/Getty Images

A hőségben súlyosbítja az allergiát a napsugárzás

A hőség az allergiások életét különösen megnehezíti. A meleg miatt jobban fejlődnek az allergén növények, így már szinte az egész országban extrém magas a pollenkoncentráció. Az erős napsugárzás pedig súlyosbíthatja az allergiás bőrtüneteket is – hívja fel a figyelmet Nékám Kristóf allergológus.

A pollenre allergiások bőrének érzékenységét tovább fokozza a napsütés – figyelmeztetett Nékám Kristóf allergológus az InfoRádióban. Ha ehhez hozzájárul még bármilyen más gyulladáskeltő tényező, akkor nagyon súlyos bőrtünetek is kialakulhatnak.

"Annál is inkább, mert ha a gyulladáskeltő mesterséges anyagok mellett az időjárási tényezők is gyulladáskeltők, akkor ezek mind összeadódnak, ami pedig azt jelenti, hogy

a pollenek már nemcsak légúti, hanem bőrtüneteket is okozhatnak"

– emelte ki Nékám Kristóf.

Jóval kevesebbet beszélünk erről, holott ezeknek az eseteknek a súlyossága összességében felér a légúti tünetekével – hangsúlyozta az orvos, hozzátéve, hogy ezek a körülmények képesek olyan gyulladásokat kelteni néhány embernél a bőrön, amelyek a napsütés erejével és más kémiai anyagokkal együtt annyira súlyosak is lehetnek, hogy orvosi ellátásra szorulnak.

Az orvos szerint a napjainkra jellemző hőségben mindenkinek különösen érdemes végiggondolnia, hogy be van-e gyulladva a bőre valahol, és hogy milyen módon és hol kell gondoskodnia a bőrének a direkt napsütés elleni védelméről.

Akinek általában véve szednie kell valamilyen allergiagyógyszert, annak most kifejezetten ügyelnie kell arra, hogy időben elkezdje szedni a gyógyszerét, ellenkező esetben akár több napig, vagy akár hetekig is kellemetlen tünetektől szenvedhet az illető – mondta el az InfoRádióban Nékám Kristóf allergológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×