eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Perseidák meteorraj a Tejút közelében a spanyolországi Proanóból fotózva 2018. augusztus 12-én. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.
Nyitókép: MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos

Tejútnyi csillagos programmal indul az augusztus – térkép

Idén augusztusban ismét megrendezik az ország legnagyobb közösségi csillagászati programsorozatát. Az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű rendezvény részeként a Perseidák csillaghullásában és a nyári Tejút látványában is gyönyörködhetünk – hívta fel a figyelmet Barna Barnabás kutató csillagász, az esemény egyik szervezője.

Idén negyedik alkalommal, ez idáig a legszínesebb programokkal és a legtöbb helyszínen indul el augusztus 3-án az Egy hét a csillagok alatt című programsorozat.

A cél az, hogy a látványos bemutatók közelebb hozzák a csillagászatot a lakossághoz, hogy minél több ember élhesse át a csillagos égbolt megfigyelésének az élményét

– fogalmazott az InfoRádiónak Barna Barnabás kutató csillagász.

Augusztus az év egyik legjobb hónapja a csillagászati események szempontjából, a több mint félszáz helyszínen zajló programsorozat tehát kiváló lehetőséget ad arra, hogy különleges égi jelenségeket figyelhessünk meg – emelte ki a szakértő. A hónap első két hetében érkeznek a Perseidák meteorraj, aminek a csúcsa augusztus 12-ére esik.

Derült idő esetén ilyenkor tucatnyi hullócsillagot is elcsíphetünk egy óra leforgása alatt, de már az előtte és utána lévő napokban is érdemes a figyelmünket az égboltra emelni.

A csillagászati programsorozat augusztus 13-áig az ország számos pontján zajlik majd, így a többi között a Svábhegyi és a Szegedi Csillagvizsgálóban, de akár a szabad ég alatt, egy mezőn is megcsodálhatjuk a hullócsillagokat – tette hozzá Barna Barnabás kutató csillagász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×