eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Woman using medical device to measure blood pressure
Nyitókép: Nico De Pasquale Photography/Getty Images

Ez a veszélyes népbetegség minden harmadik magyart érinti

A sokszor tünetmentes magas vérnyomás akár életveszélyes állapotot is előidézhet – erről a hipertónia világnapján beszélt az InfoRádióban a Doktor24 belgyógyász-szakorvosa.

Bognár Andrea elmondta, hogy a magas vérnyomás világszerte népbetegség és Magyarországon nagyjából az emberek 35 százalékát érinti. A legnagyobb gond a hipertóniával az, hogy tünetmentesen roncsolja az ereket, érelmeszesedést okoz és súlyos szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezet. A doktornő szerint egy nem kezelt magasvérnyomás-betegségtől súlyos, életveszélyes állapotba lehet kerülni.

"A cél vérnyomásérték 135/85 higanymilliméter, ezért, még akkor is ha valaki panaszmentes, érdemes otthon időnként megmérni a vérnyomást, és ha ennél magasabb, akkor orvoshoz fordulni" – hangsúlyozta Bognár Andrea.

A Doktor24 szakorvosa arról is beszélt, hogy bár a magas vérnyomás oka lehet genetikai hajlam is,

az esetek nagy többségében a hipertónia kialakulását a túlsúly, illetve a mozgásszegény életmód okozza.

Ezért lehetőleg kerülni kell a túlzott sófogyasztást, rendszeresen kell mozogni, és kezelni kell a túlsúlyt is.

A szakember elmondta azt is, hogy a magas vérnyomás kezelésére nagyon sok gyógyszer áll rendelkezésre és a betegség egyénre szabottan kezelhető.

Bognár Andrea azt is megemlítette, hogy a mérsékelt égövön élő emberek vérnyomása tavasszal és nyáron általában alacsonyabb, mint ősszel és télen, ezért egyes időszakokban szoros ellenőrzés mellett csökkenteni lehet a rendszeresen szedett gyógyszerek mennyiségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×