eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Consell Insular de Menorca/P. Witte

Barlang mélyén rejlő leletek derítettek fényt egy ősi titokra

A mai Spanyolország területén három évezreddel ezelőtt élő népcsoportok hallucinogén szereket használhattak egy új kutatás szerint.

Egy menorcai temetkezési helyről gyűjtött hajtincsek elemzése alapján a tudósok azt állapították meg, hogy az ott élő ősi emberi közösség növényekből származó drogokat használt – írta a BBC hírportálja a Scientific Reports tudományos lap friss számában közölt tanulmányra hivatkozva.

A kutatók szerint ez a legrégebbi közvetlen bizonyítéka annak, hogy az őskori európai emberek hallucinogén tudatmódosító szereket használtak, melyek delíriumot és látomásokat okoztak.

A kutatók a Menorca délnyugati részén lévő Es Carritz barlangban emberi tevékenységre utaló jeleket mutattak ki. Több mint 200 sírt rejtett a barlang, és úgy vélik, mintegy 600 éven keresztül, i. e. 800-ig használták rituális és temetkezési helyszínként.

A kutatók azt találták, hogy a barlangban végzett rítusok alatt erőteljes hatású anyagokat vehettek igénybe. A szertartásokon a tudósok szerint részt vehettek olyan sámánok, akik „képesek lehettek a növényi kábítószerek mellékhatásait kontrollálni”.

Consell Insular de Menorca/P. Witte
Consell Insular de Menorca/P. Witte

Az ősi szertartások alatt vörösre festett, talán több embertől származó hajtincsekből háromféle drogot mutattak ki: a hallucinálást okozó atropin és szkopolamin mellett élénkítő efedrint is találtak a kutatók.

Az őskori európai drogfogyasztást eddig közvetett bizonyítékok, többek között kábítószer-tartalmú növények művészi ábrázolásain támasztották alá.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×