eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Semmelweis Egyetem/Barta Bálint

Hatalmas műtéti siker a Semmelweis Egyetemen

Jól van az a 31 éves nőbeteg, akin először végeztek Magyarországon végtagmegtartó medenceműtétet rosszindulatú csontdaganat miatt. A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján az operáció során eltávolították az érintett medencecsontot, a helyébe pedig egy egyedileg, a beteg számára legyártott speciális medence implantátumot ültettek be. Az első hazai műtét azért is bír nagy jelentőséggel, mert Hollandiában, Németországban, Angliában, nagy centrumokban is évente csak néhány ilyen beavatkozást végeznek.

A Magyarországon egyedülálló, több mint 6 órás műtétre tavaly novemberben került sor a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján, ahol egy rosszindulatú csontdaganatban (Ewing-szarkómában) szenvedő nőn végezték el először a végtagmegtartó operációt.

Perlaky Tamás, az Ortopédiai Klinika egyetemi tanársegédje, az első beavatkozást végző csont- és lágyrésztumor specialista elmondta: nagyon bonyolult folyamatról van szó, a műtét pontos megtervezése, a beteg felkészítése, az implantátum legyártása több hónapot vett igénybe. Az operációt röntgen- CT és MR felvétel, szövettani mintavétel, onkoteam, a beteg teljes kivizsgálása, előzetes kemoterápia és sugárkezelés előzte meg.

Az új műtéti eljárás során nemcsak az volt fontos, hogy az implantátum a megfelelő helyre kerüljön, hanem, hogy azt a beteg majd használni is tudja, tehát menni, sétálni, adott esetben kirándulni is tudjon, ehhez pedig az kellett, hogy megmaradjanak az izomtapadások és az izmok jól működjenek. A járáshoz szükséges izmok jelentős része a csípőlapátról ered, ha ezt kivesszük, akkor az izmok összeugranak és működésképtelenek lesznek – magyarázta. Ezeket tehát vissza kell rögzíteni valahogy, hogy a beteg ne sántítson.

Semmelweis Egyetem/Barta Bálint
Semmelweis Egyetem/Barta Bálint

„Korábban a kivett csontokat nem pótoltuk, így a végtag lerövidült, az izmokat nem lehetett visszarögzíteni úgy, hogy teljes életet tudjon élni a páciens, ilyen esetekben csak járókerettel a lakásban tudott mozogni. A műtétet követően legfontosabb az implantátum végleges és stabil rögzülése a csontban, illetve a visszarögzített izmok elhegesedése, hogy ne szakadjanak le az első lépésnél, így a végtagot 6-8 hétig nem lehet terhelni – magyarázta Perlaky Tamás.

Az Ortopédiai Klinikán évente 10-12 medencecsont eltávolító operációt végeznek, de azok jellemzően nem végtagmegtartó beavatkozások. Ennek egyik oka, hogy nem minden beteg alkalmas erre a fajta műtétre, hiszen ez függ a betegségtől, a daganat elhelyezkedésétől és nagyon sok mindent kell összehangolni ahhoz, hogy egy ilyet el lehessen végezni. Ebben az esetben az új implantátummal a beteg teljes életet élhet majd – tette hozzá a szakember.

Az operáció sikerességét jelzi, hogy pár héttel a beavatkozás után a beteg hazamehetett, ezt követően kezdődött el a rehabilitációja, és az utókezelése, amely speciális izometriás izomtornából, járásgyakorlatokból áll. A daganat kiújulásának megelőzésére további kemoterápiás kezelések is várnak a páciensre.

Perlaky Tamás az InfoRádionak arra is kitért, hogy az ilyen jellegű csontdaganatok relatíve ritkák, Magyarországon legfeljebb 50-60 műtétre kerül sor, de ezek nyilván nem minden esetben a medencére lokalizálódnak, hanem főként végtagi. Azzal kapcsolatban, hogy mi idézi elő, az ilyen fajta daganattípust – ami kezelés nélkül egyébként rövid időn belül halálos – úgy fogalmazott,

„egy nagy Nobel-díj lógna a nyakában”, ha erre tudna válaszolni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a rosszindulatú csontdaganatok 3-4 éves kortól kezdve 16-20 éves korig a legjellemzőbb, 30-40 éves korig elő-elő fordulhatnak, idős korban viszont már ritkábban alakul ki.

Az eljárást egyedi méltányossággal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×