eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Prescription medication is strewn about, with pill bottles in the deep background.
Nyitókép: Darwin Brandis/Getty Images

Új Covid-tabletta kevesebb mellékhatással: itt a Paxlovid vetélytársa

Az enyhe és közepesen súlyos megbetegedések kezelésében használható a szer.

A kínai harmadik fázisú klinikai kísérlet tanúsága szerint a tablettával kezelteknek 67 százaléka tapasztalt mellékhatásokat, szemben a Paxlovid esetében tapasztalt 77 százalékkal. Ezen felül a VV116 néven emlegetett szer más gyógyszerek szedése esetén is kevésbé okozott mellékhatásokat, közte a magas vérnyomásra vagy álmatlanságra szedett szerekkel.

A gyógyszer a remdesivirhez hasonló, azt azonban infúzió formájában lehet beadni. Két gyógyszergyártó, a Junshi Biosciences és a Vigonvita Life Science úgy tudta átalakítani a formulát, hogy az már tablettaként is alkalmazható. Az intravénás remdesivirrel kezelteknél nem tért vissza eddig a fertőzés, szemben a Paxloviddal – írja az NBC News.

A VV116 klinikai kísérletében, melyet 380 résztvevővel folytattak, egy csoport az új szert kapta, míg egy másik a Paxlovidot, a kezelés mindannyiuk esetében öt napig tartott.

A felépülés mediánideje négy nap volt a VV116 esetében, míg a Paxlovidnál öt nap.

Négy hét alatt a résztvevők 98 százaléka felgyógyult, senkinél sem alakult ki súlyos megbetegedés.

A Paxlovidot szedő résztvevők 26 százalékának változtatta meg a szer az ízérzékelését – az ételek savanyú, édes, keserű vagy fémes ízűek voltak –, a VV116-ot szedőknek ugyanakkor mindössze 4 százaléka számolt be ilyesmiről. Bár mindkét csoportban volt néhány ember, akinél megemelkedett a trigliceridszint, a VV116 csoportban a résztvevők kisebb hányada tapasztalta ezt a hatást: 11 százalék szemben a Paxlovidot szedők 21 százalékával. A kísérletben részt vevők háromnegyede volt oltott. A gyógyszert a szakértők nagyon ígéretesnek tartják

a mellékhatások kisebb mértékű előfordulása miatt.

Az új tablettához és a Paxlovidhoz hasonló antivirális szerek a Covid gyógyításában vállalt szerepe jelentős: megakadályozzák a vírus további osztódását. Mivel nem az antitestválaszra építenek, kevésbé érzékenyek az új variánsok kialakulására.

A Paxlovid ugyan hatékony, de májkárosító hatással bír, sok orvos pedig azért vonakodott felírni azt, mert más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet. Azoknak, akiknél ezt ki szeretnék küszöbölni az orvosok, az új szer jó megoldás lehet, ha nagyobb számú részvevővel végzett kísérletekben is helytáll: egyes ritkább mellékhatásokat csak így lehet kiszűrni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×