eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A 2020. március 9-i képen Elon Musk, a Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó vállalat vezérigazgatója a SATELLITE 2020 elnevezésű konferencián beszél Washingtonban. Május 9-én Musk Twitteren megfenyegette Kalifornia állambeli Alameda megye hatóságait, hogy elköltözteti a cégnek a Kalifornia állambeli Fremontban fekvő székhelyét és talán az üzemet is, mert a koronavírus-járvány miatt nem adták meg az engedélyt, hogy újraindítsa a gyártást.
Nyitókép: MTI/AP/Jeff Chiu

Rászálltak a hatóságok Elon Musk agyimplantátumos cégére

A Neuralink agyba ültethető implantátumok kifejlesztésén dolgozik, melyek siker esetén lebénult embereknek segíthetnek újra járni. Jelenleg az állatkísérleteknél tartanak, Musk szerint jól halandnak. Most viszont kapnatnak egy jókora stoptáblát.

1500 állat halt meg laborjaikban négy év leforgása alatt, ezért az állatjóléti szabályok be nem tartásával kapcsolatos szövetségi vizsgálat indult a céggel szemben - írja a Sky News hírügynökségi beszámoló alapján. A Neuralink dolgozói cégen belül is jelezték már, hogy a siettetett állatkísérletek felesleges szenvedést és halált okoznak az állatoknak. Az eredeti összeállítást közlő Reuters szerint 2018 óta 280 sertés, majom és bárány pusztult el laboratóriumaikban.

Egy esetben 25 sertésbe ültettek be nem megfelelő méretű implantátumot: ezt könnyen ki lehetett volna küszöbölni azzal, ha alaposabb előkészítés előzi meg a kísérletet.

A munkatársak panaszai szerint Musk fokozza a nyomást a fejlesztés felgyorsítása érdekében, ennek eredményeképp nőtt az elrontott kísérletek száma, amelyeket meg kellett ismételni.

A híradások szerint a cég egyik vezetője az év elején küldött el a dolgozóknak egy cikket arról, hogy svájci kutatók kifejlesztettek egy elektronikus implantátumot, amely segítségével egy férfi újra járni tudott bénulását követően. A következő megjegyzést fűzte hozzá: "Egyszerűen nem haladunk elég gyorsan, megőrülök!"

Alkalmazottak szerint Musk többször fogalmazott úgy: képzeljék azt, hogy bomba van erősítve a mellkasukra, ez a gondolat segítsen nekik abban, hogy

gyorsabban dolgozzanak.

A kísérletek során elhunyt állatok száma önmagában nem jelenti azt, hogy a Neuralinknél állatjóléti szabályokat sértettek volna meg. Sok hasonló cég kísérletezik állatokon, és pénzügyi nyomás van rajtuk is annak érdekében, hogy mihamarabb eredményeket érjenek el. Az állatok jellemzően a kísérletek végén halnak meg, és felboncolják őket annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjanak a kutatásról.

A Neuralink egykori és jelenlegi alkalmazottai szerint azonban több állat pusztul el a cégnél, mint amennyi indokolt lenne.

A San Franciscó-i székhelyű vállalat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól olyan projektre kért engedélyt, amelynek keretében a tudósok egy több mint 3000 elektródát tartalmazó apró implantátumot fejlesztettek ki. Ez nagyságrendileg 1000 idegsejtet tud megfigyelni.

Az induláskor Musk úgy fogalmazott, három sertésük él egyenként két érme nagyságú implantátummal, egészségesen, boldogan.

A Neuralink tesztjeivel kapcsolatban kiemelt állítólagos problémák kérdéseket vetettek fel a kísérletekből származó adatok minőségével kapcsolatban, és ez potenciálisan késleltetheti az embereken történő kísérletek megkezdésére irányuló kísérleteket.

A Reuters által megkérdezett néhány alkalmazott azonban azt állítja, hogy a vállalat más kutatóintézetekkel összehasonlítva elég jól bánik az állatokkal

- az állatok szabadon kószálhatnak egy "majom-Disneylandhez" hasonlított területen. Musk saját maga egy egykori Neuralink-alkalmazott szerint nem rajong az állatkísérletezésért, de mivel rászorul a cég, mindent megtesz annak érdekében, hogy a kísérleti állatok a lehető legjobban érezzék magukat.

Sem Elon Musk, sem a Neuralink nem reagált a Reuters értesüléseire.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×