eur:
394.82
usd:
370.86
bux:
66434.58
2024. április 16. kedd Csongor
Az  Orion amerikai Hold-űrhajó és hordozórakétája a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. szeptember 3-án. Az Artemis I misszió óriás holdrakétájának felbocsátását műszaki rendellenesség miatt halasztották el.A tervek szerint az Orion űrkapszulát, amely az Artemis-program első, legénység nélküli küldetésén megkerüli majd a Holdat, a Space Launch System (SLS) elnevezésű rakéta állítja pályára.
Nyitókép: MTI/AP/Chris O'Meara

Artemis-program - Nagyot halaszt a NASA

A Florida felé közeledő Ian hurrikán miatt visszaviszik a NASA holdrakétáját a szerelőcsarnokba, hogy ne sérüljön meg. Az űrrakéta valószínűleg novemberben indulhat útnak - számolt be róla a BBC hírportálja.

A Mexikói-öböl felől érkező hurrikán az előrejelzések szerint csütörtökön ér partot Floridában, ahol az állam kormányzója, Ron DeSantis szükségállapotot hirdetett. A Kennedy Űrközpontnál erős szelet és heves esőzést jósoltak.

A vihar várhatóan nem tesz komoly kárt az űrrepülőtérben, de a NASA nem akarja megkockáztatni, hogy a sok milliárd dolláros Space Launch System (SLS) űrrakéta esetleg megsérüljön.

Miután az SLS-t visszaszállítják az űrrepülőtér szerelőcsarnokába (Vehicle Assembly Building), várhatóan már csak novemberben próbálják meg ismét az űrrakéta indítását.

Az SLS-t egy óriási vontatóval húzzák vissza a csarnokba, de a művelet nagyon lassú, úgyhogy legalább fél nap, mire az űrrakéta az épülethez ér.

  • A NASA Artemis-programjának célja, hogy 50 év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis-I küldetésen az SLS nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, s azt megkerülve tér haza.
  • A következő, 2024-re tervezett misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten, és szintén megkerülik a Holdat.
  • Várhatóan 2025 végén az Artemis-III misszióval az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×