INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

koronavírus

zsírok

kutatás

COVID‑19 virus destruction on a black background.

Ijesztő módon segíti saját szaporodását a koronavírus testünkben

Infostart

Egyes típusú zsírok szintje a normális 64-szeresére emelkedik megfertőződést követően egy friss kutatás szerint.

A koronavírus átveszi a szervezet zsírfeldolgozó rendszere fölött az irányítást, és olyan zsírraktárakat hoz létre a sejtekben, amelyek aztán lehetővé teszik számára, hogy eltérítsék a szervezet működését a normálistól. Ennek a folyamatnak a megakadályozására fogyókúrás gyógyszereket próbáltak ki a kutatók sejtkultúrákon, hogy megpróbálják megakadályozni a folyamatot.

Azt találták, hogy ha a vírusnak nem áll rendelkezésére a magas zsírtartalmú háttér, 48 órán belül leáll az osztódása – írja a Sky News

"Ez egy izgalmas munka, de egy nagyon hosszú út kezdete. Van egy érdekes megfigyelésünk, de még sokat kell tanulnunk a betegség mechanizmusairól" – mondta Fikadu Tafesse, a tanulmány levelező szerzője, az Oregon Health & Science University molekuláris mikrobiológia és immunológia adjunktusa a Nature-ben megjelent eredmények kapcsán.

A vizsgálatban részt vevő tudósok figyelmeztettek, hogy

a súlycsökkentő gyógyszerekkel elért eredmények sejtkultúrában, nem pedig embereken születtek.

A kutatócsoport azon megfigyelések alapján kezdett bele a vizsgálatba, hogy a magas testtömegindexű emberek sérülékenyebbek a vírussal szemben, mint vékonyabb társaik, valamint hogy az olyan állapotok, mint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség, szintén rosszabb kimenetelhez vezethetnek megfertőződés esetén.

Két különböző emberi sejtvonalon vizsgálták a SARS-CoV-2 hatását több mint 400 lipidre. A tudósok a lipidek szintjében hatalmas változást találtak, egyes zsírok szintje akár 64-szeresére is megemelkedtek. Az egyik sejtvonalban a zsírok közel 80 százalékát változtatta meg a vírus; a másikban valamivel több mint a felének szintje változott meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018