eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
COVID‑19 virus destruction on a black background.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Ijesztő módon segíti saját szaporodását a koronavírus testünkben

Egyes típusú zsírok szintje a normális 64-szeresére emelkedik megfertőződést követően egy friss kutatás szerint.

A koronavírus átveszi a szervezet zsírfeldolgozó rendszere fölött az irányítást, és olyan zsírraktárakat hoz létre a sejtekben, amelyek aztán lehetővé teszik számára, hogy eltérítsék a szervezet működését a normálistól. Ennek a folyamatnak a megakadályozására fogyókúrás gyógyszereket próbáltak ki a kutatók sejtkultúrákon, hogy megpróbálják megakadályozni a folyamatot.

Azt találták, hogy ha a vírusnak nem áll rendelkezésére a magas zsírtartalmú háttér, 48 órán belül leáll az osztódása – írja a Sky News

"Ez egy izgalmas munka, de egy nagyon hosszú út kezdete. Van egy érdekes megfigyelésünk, de még sokat kell tanulnunk a betegség mechanizmusairól" – mondta Fikadu Tafesse, a tanulmány levelező szerzője, az Oregon Health & Science University molekuláris mikrobiológia és immunológia adjunktusa a Nature-ben megjelent eredmények kapcsán.

A vizsgálatban részt vevő tudósok figyelmeztettek, hogy

a súlycsökkentő gyógyszerekkel elért eredmények sejtkultúrában, nem pedig embereken születtek.

A kutatócsoport azon megfigyelések alapján kezdett bele a vizsgálatba, hogy a magas testtömegindexű emberek sérülékenyebbek a vírussal szemben, mint vékonyabb társaik, valamint hogy az olyan állapotok, mint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség, szintén rosszabb kimenetelhez vezethetnek megfertőződés esetén.

Két különböző emberi sejtvonalon vizsgálták a SARS-CoV-2 hatását több mint 400 lipidre. A tudósok a lipidek szintjében hatalmas változást találtak, egyes zsírok szintje akár 64-szeresére is megemelkedtek. Az egyik sejtvonalban a zsírok közel 80 százalékát változtatta meg a vírus; a másikban valamivel több mint a felének szintje változott meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×