eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk
MADRID, SPAIN - MAY 31: A laboratory technician works with PCR tests at the Microbiology Laboratory of the Gregorio MaraĂąon public hospital, May 31, 2022, in Madrid, Spain. The hospital center, along with four others in the region, has begun PCR testing for monkeypox. According to the latest data as of May 30, the Community of Madrid has 76 confirmed cases out of 120 cases of monkeypox in Spain. (Photo By Eduardo Parra/Europa Press via Getty Images)
Nyitókép: Eduardo Parra/Europa Press via Getty Images

A majomhimlő új piacot teremt: már fejlesztik a teszteket

A múlt hónapban kezdődtek meg a munkálatok, de a majomhimlő kimutatására alkalmas tesztek iránt várhatóan nem lesz akkora az érdeklődés, mint a koronavírus esetében volt.

A majomhimlő közel sem olyan fertőző, mint a SARS-CoV-2, és nem is jelent akkora veszélyt: közeli kapcsolat során adható át a vírus, amely náthás tünetek mellett váladékkal teli hólyagok kialakulását okozza. A betegség a legtöbb esetben néhány hét alatt magától elmúlik, írja a Reuters.

A koronavírustól eltérően erre a betegségre rendelkezésre állnak már gyógyszerek, létezik ellene oltás és van olyan teszt is, ami ki tudja mutatni jelenlétét. A tesztek iránti kereslet ugyanakkor kiegyenlítettebbé teszi a koronavírus-tesztek hullámzó piacát, melyben az újabb hullámok idején nagyobb a kereslet a diagnosztikai eszközökre, míg békésebb időkben az meglehetősen lecsökken.

Ez nem egy új Covid

Május eleje óta mintegy 30 országban több mint 550 megerősített majomhimlős esetet találtak: a legtöbbet Európában, melyek nem kapcsolódnak Afrikába való utazáshoz, ahol a vírus endémiás. A közegészségügyi hatóságok bizonyos fokú közösségi terjedésre gyanakodnak. Halálesetről nem érkezett jelentés.

Az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor a fertőzések számának növekedésére számít a megfigyelés kiterjesztésével, a szervezet európai vezetője pedig arra figyelmeztetett, hogy

a terjedés felgyorsulhat, mivel a nyár folyamán az emberek bulikra és fesztiválokra gyűlnek össze.

Majomhimlő terén ez a kitörés igen jelentős, de a szakértők nem számítanak arra, hogy tesztek százezreire lesz szükség úgy, mint a koronavírusnál. A FIND, a diagnosztikai világszövetség vezetője, Daniel Bausch leegyszerűsítve úgy fogalmaz:

a majomhimlő nem az új Covid.

Rusvai Miklós víruskutató is arról beszélt az InfoRádióban, hogy nem kell világjárványtól tartani.

Nem mindenhol kell nagy tesztkapacitás

Az olyan országok, mint Svájc és Hollandia, ahonnan csak néhány esetet jelentettek, egyelőre elegendő vizsgálati kapacitással rendelkeznek a majomhimlőgyanús esetek vizsgálatára. Nagy-Britannia, ahol közel 200 esetet igazoltak, dolgozik a kapacitás bővítésén. A kutatók korábban csak töredékesen jutottak hozzá a majomhimlő PCR-tesztjéhez szükséges vegyszerekhez és egyéb anyagokhoz, most viszont az olyan cégek, mint a Roche által kifejlesztett készletek lehetővé teszik, hogy egy helyen legyen minden, ami a minta laboratóriumi feldolgozásához szükséges.

Ezek a készletek ugyanakkor csak kutatási célokra használhatók fel, miközben számos kínai cég azt állítja,

az EU minőségjelző rendszerének megfelelő szetteket állít elő,

amelyek megfelelnek az előírásoknak, így értékesíthetők a régióban.

Az antitestteszt itt nem sokat ér

A vírus kimutatására PCR- és antigéntesztek léteznek, melyek azt hivatottak jelezni, hogy egy személy jelenleg vagy nemrégiben fertőzött-e, míg az antitesttesztek azt mutatják meg, hogy egy személy korábban fertőzött volt-e. A WHO szerint a majomhimlőnél a PCR-teszt a megbízható - antitestteszt esetében nem biztos, a pozitív eredmény egyértelműen a majomhimlőre utal,

az antigéntesztek ugyanakkor hasznosak lehetnek, mivel jelenleg nincsen másik olyan himlővírusos megbetegedés, amely széles körben elterjedt volna a populációkban.

A legtöbb gyártó ezért a PCR-tesztekre fókuszál, bár akad olyan is, aki antigéntesztet készítene - de érdemes elővigyázatosan hozzáállni ezekhez.

"Gyakorlatilag egyik készlet sem ment át széles körű validáláson, akár kutatási céllal, akár más módon szerepelnek a listán. Érdekes lenne megrendelni az összes hirtelen piacra került tesztet, és megnézni, mit kapunk" - mondja Bausch.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×