eur:
379.06
usd:
348.61
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: Pixabay.com

Lemértek Tibetben egy feltűnően magas fát, tátva maradt a szájuk

Egy bhutáni fehér fenyőről van szó.

A legmagasabb kínai fát Tibetben találták meg: a 76,8 méter magas fa az autonóm terület délkeleti részén áll.

A helyi hatóságok hétfői közleménye szerint a bhutáni fehér fenyő (Pinus bhutanica) magasságát áprilisban mérte meg a Pekingi Egyetem kutatócsoportja Metog megyében, Dzseling falu közelében.

A csaknem 77 méteres fa a korábbi rekordertől, egy Délnyugat-Kínában, Jünnan tartományban magasodó 72 méteres tajvani ciprustól (Taiwania flousiana) hódította el a legmagasabb fa címét.

A térségben összesen nyolc, 70 méteresnél magasabb fenyőt azonosítottak.

A kutatók drónokra szerelt lézerradarral állapították meg a fák méretét. Kuo Csing-hua, a Pekingi Egyetem professzora szerint ez a leggyorsabb és legpontosabb eszköz ma a fák magasságának meghatározására.

Az összegyűjtött adatok és a kutatók által végzett elemzések rávilágíthatnak a magas fák növekedésének körülményeire és mechanizmusaira, ami hatékonyan segíthet a helyi természetvédelemben - magyarázták a mérés fontosságát a tudósok.

Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Abban bízunk, hogy a nehezén talán már túl vagyunk, de azért még nem engedhetjük el a gazdaság és a hazai ingatlanpiac válságos, recessziós állapotáról szóló jelzőket. Az optimistábbak már 2024 második felében a kilábalást látják, de jelenleg továbbra is igaz, hogy limitált a befektetési tranzakciót, az üresedési ráta emelkedik, és olyan „villámcsapásokra” is gyorsan kell reagálnunk az irodapiacon, mint a mesterséges intelligencia hozta esetleges munkaerő-leépítés egyes szektorokban. Egy év telt el és rengeteg piaci mozgás indult el azóta, hogy Mazsaroff Kata visszatért a Colliers Magyarországhoz, mint a cég első magyar és első női vezetője. Mindenről is kérdeztük, ami most az iroda-, vagy a munkaerőpiacon fejtörést okozhat egy vezetőnek, egy tanácsadónak, egy ingatlanfejlesztőnek vagy akármelyik sokat látott ingatlanpiaci szakértőnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×