eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Erős immunválaszt vált ki a Moderna oltása a legkisebb gyerekeknél is

A hat hónapostól hatévesig terjedő korú gyermekek esetében az omikron variánssal történő megfertőződést nem tudta megakadályozni a vakcina, de súlyos megbetegedés vagy halálozás nem fordult elő körükben.

Jól tolerálhatónak bizonyult és erős immunválaszt váltott ki a Moderna fél év és hat év közti korú gyermekeknek készített koronavírus elleni oltása a klinikai kísérletek szerint – közölte a vállalat. Az NBC News cikke szerint 25 mikrogrammos adagot használtak a korosztálynál, ami negyede annak, amit a 18 év fölöttiek kaphatnak. Az oltás által kiváltott reakció megfelelt annak, amit a felnőtteknél tapasztaltak.

A kísérletben 6900 gyermek vett részt, esetükben a mellékhatások enyhék vagy közepesek voltak. Senkinél sem figyelték meg szívizomgyulladás kialakulását.

A súlyos megbetegedéssel szemben hatékony

Az omikronnal történő megfertőződéssel szemben nem tudott magas szintű védelmet kialakítani a vakcina: a két év alatti gyerekek esetében 43,7 százalékos hatékonysággal sikerült kivédeni a megfertőződést, a 2-6 éveseknél ez még alacsonyabb, 37,5 százalékos volt. Azoknál, akik oltottan kapták el a betegséget, annak

lefolyása enyhe volt, senkit sem kellett kórházba szállítani.

Ez megnyugtató lehet azoknak, akik az omikron variáns hajtotta hullám alatt tapasztalt adatok olvastán megijedtek: Amerikában ötször magasabb volt a kórházi kezelést igénylő súlyosságú fertőzés kialakulásának esélye gyerekeknél az omikron kapcsán, mint korábban a deltánál.

A Moderna a következő hetekben kér engedélyt oltására az amerikai FDA-tól és más szabályozó testületektől.

"Tekintettel arra, hogy a csecsemők és kisgyermekek körében is szükség van a vakcinára, az amerikai FDA-val és a szabályozó hatóságokkal világszerte azon dolgozunk, hogy a lehető leghamarabb benyújtsuk ezeket az adatokat" – nyilatkozott Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

A Pfizer e téren lemaradt

A Pfizer vakcinája az öt év fölötti gyermekek részére adható, így a fél év fölötti, ám ötévesnél fiatalabb gyerekek számára eddig nem volt elérhető vakcina az USA-ban és Európában sem. A Pfizer a múlt hónapban arról nyilatkozott, hogy még nem nyújt be engedélykérelmet az FDA-hoz a legkisebbek számára fejlesztett oltás kapcsán, mivel annak a 2-4 éves korosztályban mutatott hatékonysága elmaradt a várttól.

A Pfizer 3 mikrogrammos dózist alkalmaz ennél a korosztálynál, ami alacsonyabb a Moderna 25 mikrogrammos adagjánál.

A Moderna kétadagos alapimmunizálással kér engedélyt vakcinájának használatára: a Pfizer három adaggal kísérletezik jelenleg, abban bízva. ez már megfelelő védelmet képes kialakítani. A Moderna egy gyerekek számára készülő emlékeztető oltáson is elkezdett dolgozni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×