eur:
394.77
usd:
370.68
bux:
65478.26
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A mesterséges Nap után mesterséges Holdat is építettek Kínában

A kísérletek elvégzésére létrehozott telep még idén hivatalosan is megnyílhat.

A napokban járta be a sajtót, hogy mérföldkőhöz értek a kínaiak a "mesterséges Nap" létrehozásában. Ez a szerkezet a csillagunkban zajló folyamatok leképezésével forradalmasítaná az energiatermelést. A legutóbbi eredményeik szerint a Nap belső hőmérsékletének ötszörösére hevítette a hidrogén plazmát a kínai EAST, vagyis kísérleti fejlett szupravezető tokamak. Az Anhui tartományban működő fúziós reaktor csak az egyik Kína három ilyen szerkezetéből. Mind az Index írta, a régiós versengésben a kínaiak már sikeresen leelőzték a dél-koreai KSTAR fúziós reaktort, ám a plazmahevítés csúcsát jelenleg a japán JT-60 tartja 522 millió Celsius fokkal.

Ha sikerülne leküzdeni az óriási technikai akadályokat, a fúzió gyakorlatilag kifogyhatatlan, tiszta energia forrása lenne.

Időközben egy másik kísérleti projektben mesterséges Holdat építettek Kínában. A célja egészen más: itt mágnesesség segítségével szimulálhatják majd az alacsony gravitációjú környezeteket. A 24.hu beszámolója szerint a létesítményben egy 60 centiméter átmérőjű vákuumkamrában fognak erős mágneses mezőket kialakítani, hogy szimulálják az alacsony tömegvonzást. Az ötlet egy korábbi kísérlettől eredeztethető, amelyben mágnesek segítségével lebegtettek egy békát. Andre Geim, a Manchesteri Egyetem fizikusa 2000-ben kapta meg a szatirikus Ignobel-díjat bizarr vizsgálatáért; a lebegés hátterében a diamágneses levitáció nevű jelenség áll.

Li Ruilin, a Kínai Bányászati és Műszaki Egyetem munkatársa szerint ez az első ilyen kamra a világon, amelyben ráadásul bármeddig fenntarthatják az alacsony gravitációt.

A szakértők célja az, hogy az új technológiákat először a létesítményben próbálják ki, mielőtt a Holdon is bevetnék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×