INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

nap

hold

kísérlet

tudomány

kína

A mesterséges Nap után mesterséges Holdat is építettek Kínában

A mesterséges Nap után mesterséges Holdat is építettek Kínában

Infostart

A kísérletek elvégzésére létrehozott telep még idén hivatalosan is megnyílhat.

A napokban járta be a sajtót, hogy mérföldkőhöz értek a kínaiak a "mesterséges Nap" létrehozásában. Ez a szerkezet a csillagunkban zajló folyamatok leképezésével forradalmasítaná az energiatermelést. A legutóbbi eredményeik szerint a Nap belső hőmérsékletének ötszörösére hevítette a hidrogén plazmát a kínai EAST, vagyis kísérleti fejlett szupravezető tokamak. Az Anhui tartományban működő fúziós reaktor csak az egyik Kína három ilyen szerkezetéből. Mind az Index írta, a régiós versengésben a kínaiak már sikeresen leelőzték a dél-koreai KSTAR fúziós reaktort, ám a plazmahevítés csúcsát jelenleg a japán JT-60 tartja 522 millió Celsius fokkal.

Ha sikerülne leküzdeni az óriási technikai akadályokat, a fúzió gyakorlatilag kifogyhatatlan, tiszta energia forrása lenne.

Időközben egy másik kísérleti projektben mesterséges Holdat építettek Kínában. A célja egészen más: itt mágnesesség segítségével szimulálhatják majd az alacsony gravitációjú környezeteket. A 24.hu beszámolója szerint a létesítményben egy 60 centiméter átmérőjű vákuumkamrában fognak erős mágneses mezőket kialakítani, hogy szimulálják az alacsony tömegvonzást. Az ötlet egy korábbi kísérlettől eredeztethető, amelyben mágnesek segítségével lebegtettek egy békát. Andre Geim, a Manchesteri Egyetem fizikusa 2000-ben kapta meg a szatirikus Ignobel-díjat bizarr vizsgálatáért; a lebegés hátterében a diamágneses levitáció nevű jelenség áll.

Li Ruilin, a Kínai Bányászati és Műszaki Egyetem munkatársa szerint ez az első ilyen kamra a világon, amelyben ráadásul bármeddig fenntarthatják az alacsony gravitációt.

A szakértők célja az, hogy az új technológiákat először a létesítményben próbálják ki, mielőtt a Holdon is bevetnék.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018