eur:
393.44
usd:
367.84
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Wikipédia/George Chernilevsky

Antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium fejlődött ki, meglepő módon

Régi rejtélyt oldottak meg kutatók.

Antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium fejlődött ki sünök bőrén természetes módon, egy gomba és egy baktérium közötti harc eredményeként. A bizonyítottan a sünöktől származó szuperbaktérium még jóval azelőtt kifejlődött, hogy felfedezték volna a ma ismert antibiotikumokat - írja a BBC hírportálja.

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy egy a sünök körében gyakori bőrgomba természetes módon termel antibiotikumot. Erre válaszul fejlesztett ki az állat bőrén élő baktérium az antibiotikummal szembeni rezisztenciát.

A kutatóknak a Nature című tudományos lapban bemutatott eredményei arra világítanak rá, hogy hogyan vezettek természetes biológiai folyamatok ennek a szuperbaktériumnak a kialakulásához mintegy 200 évvel ezelőtt.

A mecC-MRSA nevű speciális baktériumot tejet adó teheneknél fedezték fel elsőként, ezért a tudósok azt feltételezték, hogy a farmokon alkalmazott antibiotikumok okozták kialakulásukat.

A kutatási eredmények szerint azonban ez egy viszonylag ritka példája annak, hogyan alakulhat ki természetes módon az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia - fejtette ki Mark Holmes, a Cambridge-i Egyetem tudósa, aki szerint

a valódi kockázatot továbbra is az antibiotikumok túlhasználata jelenti.

A vizsgálattal egy régi rejtélyt oldottak meg, azt, hogy honnan származik ez a bizonyos MRSA-típus, amelyet egy évtizede fedeztek fel cambridge-i szakértők. Mint Holmes elmondta, megpróbálták kideríteni, mekkora a probléma, ezért vadon és farmokon élő állatokat is megvizsgáltak. Kiderült, hogy széles körben elterjedt a baktérium a természetben, különösen a sünöknél: minden második tesztelt egyednél megtalálható volt az MRSA-nak ez a típusa.

A koppenhágai Statens Serum Institut munkatársaival együttműködve több mint ezer, Európában vadon élő állatoktól származó mintát elemeztek. Genetikai kódon alapuló idővonalat hoztak létre, amelyből kiderült, hogy az ellenálló baktériumtörzs az 1800-as évek elején alakult ki az európai sünnél (Erinaceus europaeus) - tehát jóval az antibiotikumok klinikai alkalmazása előtt.

A sün bőrén növekvő gomba penicillint termelt. A baktériumnak ellenállónak kellett lennie ahhoz, hogy tovább éljen a sün bőrén: "ahol gomba van, ott ellenállónak kell lenni azzal az antibiotikummal szemben, amit termel" - fejtette ki Holmes.

A szakértő hozzátette: az MRSA ezen típusa az emberi egészségre "nagyon kicsi - szinte jelentéktelen" kockázatot jelent.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×