eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, a Comirnaty-vakcinák a Szent Margit Kórház tornatermében berendezett oltóponton 2021. november 22-én. Az ezen a napon kezdődő oltási akcióhéten regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is. Nagy az érdeklődés az oltópontokon, több helyen sorok alakultak ki.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Omikron variáns: jó hír a Pfizerrel kétszer oltottaknak

Egy nagyszabású dél-afrikai kutatás mérte fel a vakcina hatékonyságát az omikronnal szemben.

A Comirnaty oltásával kétszer oltottaknál 70 százalékos a vakcina hatékonysága a kórházi kezelést igénylő súlyosságú megfertőződéssel szemben az omikron esetében – derült ki valós adatokból a Reuters cikke szerint.

Az adatokat 211 ezer pozitív koronavírusteszt adatainak alapján végzett elemzés tanulságaként osztotta meg az ország legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója, a Discovery Health. A pozitív tesztet produkálók közül 78 ezren kaphatták el az omikron variánst. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy 78 ezer embernél igazolták volna, hogy valóban omikron fertőzte meg őket: ezt figyelembe kell venni az eredmények értékelésében.

Dél-Afrikában eddig 550 embernél bizonyított, hogy az omikron fertőzte meg őket.

A novemberben szekvenált minták 78 százalékában mutatták ki

a variánst – ez a százalék magasabb annál, ami a delta dominanciájánál jelent meg.

A Dél-afrikai Köztársaság szekvenálta elsőként a variánst, az ország figyelmeztette a világot a létezésére. Az országban jelenleg 20 ezer körül van a napi friss esetek aránya. Világszerte emelkedtek az esetszámok már az omikron miatt, sok ország le is zárta határait a dél-afrikai térségből érkezők előtt, de ez sem tudja megállítani a törzs terjedését.

A fertőzés elleni védelem jóval alacsonyabb

A Discovery klinikai kutatási és biztosításmatematikai csoportjainak elemzése alapján a Dél-Afrikai Orvosi Kutatási Tanáccsal (SAMRC) együttműködve a tanulmány készítői arra jutottak, hogy a Pfizer oltásának két adagja 70 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezeléssel szemben a nem beoltottakhoz képest a közelmúltban felfedezett eseteknél, valamint 33 százalékos védelmet a fertőzéssel szemben.

A közlemény szerint ez 80 százalékos csökkenést jelent a fertőzés elleni védelemben a deltával szemben, és összehasonlítható azzal, hogy a delta elleni 90 százalék feletti hatékonysággal a kórházi kezelést igénylő súlyosságú eseteknél.

Alapbetegségek esetén is megmarad a védelem

Glenda Gray, a SAMRC elnöke fontosnak tartja kiemelni, hogy a Pfizer vakcinája erős védelmet nyújt a súlyos megbetegedések és a kórházi kezelés ellen egy erősen fertőző variáns esetében. Az elemzés azt is mutatja, hogy

a védelem minden életkorban fennmarad a 18 és 79 év közötti népesség körében, bár az időseknél valamivel alacsonyabb szintet mutat.

A krónikus betegeket, közte a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel és más szív- és érrendszeri betegségekkel élőket is megvédi az oltás.

Azt is megállapították, hogy magasabb az újrafertőződés esélye, mint korábban volt, illetve hogy 29 százalékkal kevesebben kerülnek kórházba ebben a hullámban, mint a tavalyi elsőben. A nagyon alacsony abszolút incidencia mellett ugyanakkor a gyerekek kórházi kezelést igénylő megbetegedéseinek száma az első hullámhoz képest 20 százalékkal nőtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×