eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, a Comirnaty-vakcinák a Szent Margit Kórház tornatermében berendezett oltóponton 2021. november 22-én. Az ezen a napon kezdődő oltási akcióhéten regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is. Nagy az érdeklődés az oltópontokon, több helyen sorok alakultak ki.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Omikron variáns: jó hír a Pfizerrel kétszer oltottaknak

Egy nagyszabású dél-afrikai kutatás mérte fel a vakcina hatékonyságát az omikronnal szemben.

A Comirnaty oltásával kétszer oltottaknál 70 százalékos a vakcina hatékonysága a kórházi kezelést igénylő súlyosságú megfertőződéssel szemben az omikron esetében – derült ki valós adatokból a Reuters cikke szerint.

Az adatokat 211 ezer pozitív koronavírusteszt adatainak alapján végzett elemzés tanulságaként osztotta meg az ország legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója, a Discovery Health. A pozitív tesztet produkálók közül 78 ezren kaphatták el az omikron variánst. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy 78 ezer embernél igazolták volna, hogy valóban omikron fertőzte meg őket: ezt figyelembe kell venni az eredmények értékelésében.

Dél-Afrikában eddig 550 embernél bizonyított, hogy az omikron fertőzte meg őket.

A novemberben szekvenált minták 78 százalékában mutatták ki

a variánst – ez a százalék magasabb annál, ami a delta dominanciájánál jelent meg.

A Dél-afrikai Köztársaság szekvenálta elsőként a variánst, az ország figyelmeztette a világot a létezésére. Az országban jelenleg 20 ezer körül van a napi friss esetek aránya. Világszerte emelkedtek az esetszámok már az omikron miatt, sok ország le is zárta határait a dél-afrikai térségből érkezők előtt, de ez sem tudja megállítani a törzs terjedését.

A fertőzés elleni védelem jóval alacsonyabb

A Discovery klinikai kutatási és biztosításmatematikai csoportjainak elemzése alapján a Dél-Afrikai Orvosi Kutatási Tanáccsal (SAMRC) együttműködve a tanulmány készítői arra jutottak, hogy a Pfizer oltásának két adagja 70 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezeléssel szemben a nem beoltottakhoz képest a közelmúltban felfedezett eseteknél, valamint 33 százalékos védelmet a fertőzéssel szemben.

A közlemény szerint ez 80 százalékos csökkenést jelent a fertőzés elleni védelemben a deltával szemben, és összehasonlítható azzal, hogy a delta elleni 90 százalék feletti hatékonysággal a kórházi kezelést igénylő súlyosságú eseteknél.

Alapbetegségek esetén is megmarad a védelem

Glenda Gray, a SAMRC elnöke fontosnak tartja kiemelni, hogy a Pfizer vakcinája erős védelmet nyújt a súlyos megbetegedések és a kórházi kezelés ellen egy erősen fertőző variáns esetében. Az elemzés azt is mutatja, hogy

a védelem minden életkorban fennmarad a 18 és 79 év közötti népesség körében, bár az időseknél valamivel alacsonyabb szintet mutat.

A krónikus betegeket, közte a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel és más szív- és érrendszeri betegségekkel élőket is megvédi az oltás.

Azt is megállapították, hogy magasabb az újrafertőződés esélye, mint korábban volt, illetve hogy 29 százalékkal kevesebben kerülnek kórházba ebben a hullámban, mint a tavalyi elsőben. A nagyon alacsony abszolút incidencia mellett ugyanakkor a gyerekek kórházi kezelést igénylő megbetegedéseinek száma az első hullámhoz képest 20 százalékkal nőtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×