eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: pixabay

Most lép át a XXI. századba a tüdőrák gyógyítása

A tüdődaganatok műtéti eljárását forradalmasítja az az új navigációs bronchoszkóp rendszer, amelyet a jövőben az Országos Onkológiai Intézetben alkalmazhatnak. A beavatkozás kíméletesebb, a műtét után gyorsabb a rehabilitáció és javulnak a beteg túlélési esélyei is. 

A szűrővizsgálatok térhódításával egyre koraibb stádiumban diagnosztizálják a daganatokat, vagyis egyre kisebb daganatokat fedeznek fel. Az új navigációs bronchoszkóp rendszer azt teszi lehetővé, hogy ezeket az apró elváltozásokat a lehető legkisebb mértékű tüdőszövet-vesztességgel tudják eltávolítani – mondta el Radeczky Péter, az Országos Onkológiai Intézet klinikai szakorvosa.

"Videotechnikával már minimalizálni tudtuk a fájdalmat, illetve a posztoperatív gyógyulás gyorsult, de ezzel a mostani lehetőséggel meg tudjuk jelölni a pici daganatokat, és el tudjuk távolítani célzottan csak azt a tüdőszövet-területet, ahol a daganat elhelyezkedik."

Mint fogalmazott, igazából egy jelölési technológiáról van szó.

"CT-vel megtervezzük az útvonalat a légcsőtől az elváltozásig, majd pedig amikor a műtőben altatva van a beteg, a légutakon keresztül, mintha egy GPS-szel tennénk, elmegyünk a daganatig,

és ott a daganat elé egy speciális festéket fecskendezünk, ami aztán megjelöli nekünk azt a területet, amit el kell távolítanunk."

Magyarországon tüdődaganattal évente mintegy ötezer beteget operálnak. Az, hogy az új technológiával a kisebb daganatokat teljes egészében el tudják távolítani, a műtétet követő kezelésre is hatással lehet – hangsúlyozta a klinikai szakorvos.

"Nagyon pontos szövettani feldolgozás történik utána, tehát a későbbiekben, ha szükséges, célzott terápiákat tudnak alkalmazni az onkológus kollégák, sebészeti szempontból pedig nagyon gyorsan tudnak meggyógyulni a betegek.

A szövődmények számát lehet ezzel minimalizálni, illetve a betegek műtéti megterhelése is sokkal kisebb"

– ecsetelte Radeczky Péter. Hozzátette még, a betegeknek a hosszú távú – legalább ötéves – túlélési esélyei is nagyot nőnek így.

Kásler Miklós erőforrás-miniszter az eszköz bemutatása alkalmából kiemelte: fontos, hogy az országos intézetekbe telepített berendezések high-tech minőségűek legyenek, a most beszerzett berendezés ebbe a körbe tartozik. Az új navigációs bronchoszkóp rendszer 135 millió forintba került.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×