INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

tüdő

tüdőrák

radeczky péter

országos onkológiai intézet

rák

Most lép át a XXI. századba a tüdőrák gyógyítása

Most lép át a XXI. századba a tüdőrák gyógyítása

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

A tüdődaganatok műtéti eljárását forradalmasítja az az új navigációs bronchoszkóp rendszer, amelyet a jövőben az Országos Onkológiai Intézetben alkalmazhatnak. A beavatkozás kíméletesebb, a műtét után gyorsabb a rehabilitáció és javulnak a beteg túlélési esélyei is. 

A szűrővizsgálatok térhódításával egyre koraibb stádiumban diagnosztizálják a daganatokat, vagyis egyre kisebb daganatokat fedeznek fel. Az új navigációs bronchoszkóp rendszer azt teszi lehetővé, hogy ezeket az apró elváltozásokat a lehető legkisebb mértékű tüdőszövet-vesztességgel tudják eltávolítani – mondta el Radeczky Péter, az Országos Onkológiai Intézet klinikai szakorvosa.

"Videotechnikával már minimalizálni tudtuk a fájdalmat, illetve a posztoperatív gyógyulás gyorsult, de ezzel a mostani lehetőséggel meg tudjuk jelölni a pici daganatokat, és el tudjuk távolítani célzottan csak azt a tüdőszövet-területet, ahol a daganat elhelyezkedik."

Mint fogalmazott, igazából egy jelölési technológiáról van szó.

"CT-vel megtervezzük az útvonalat a légcsőtől az elváltozásig, majd pedig amikor a műtőben altatva van a beteg, a légutakon keresztül, mintha egy GPS-szel tennénk, elmegyünk a daganatig,

és ott a daganat elé egy speciális festéket fecskendezünk, ami aztán megjelöli nekünk azt a területet, amit el kell távolítanunk."

Magyarországon tüdődaganattal évente mintegy ötezer beteget operálnak. Az, hogy az új technológiával a kisebb daganatokat teljes egészében el tudják távolítani, a műtétet követő kezelésre is hatással lehet – hangsúlyozta a klinikai szakorvos.

"Nagyon pontos szövettani feldolgozás történik utána, tehát a későbbiekben, ha szükséges, célzott terápiákat tudnak alkalmazni az onkológus kollégák, sebészeti szempontból pedig nagyon gyorsan tudnak meggyógyulni a betegek.

A szövődmények számát lehet ezzel minimalizálni, illetve a betegek műtéti megterhelése is sokkal kisebb"

– ecsetelte Radeczky Péter. Hozzátette még, a betegeknek a hosszú távú – legalább ötéves – túlélési esélyei is nagyot nőnek így.

Kásler Miklós erőforrás-miniszter az eszköz bemutatása alkalmából kiemelte: fontos, hogy az országos intézetekbe telepített berendezések high-tech minőségűek legyenek, a most beszerzett berendezés ebbe a körbe tartozik. Az új navigációs bronchoszkóp rendszer 135 millió forintba került.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Csúcstechnológia a tüdőműtétekben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018