eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pexels

Öt étel-ital, amelyet elvehet tőlünk a klímaváltozás

A globális felmelegedés már most a megszokott klímaviszonyok megváltozását okozza világszerte: a változásokkal párhuzamosan a mezőgazdaság szereplői is máskor, más mennyiségben és más minőségben képesek megtermelni azokat a növényeket, amelyek létezését eddig természetesnek vettük.

Mindez azt is jelentheti, hogy egyes élelmiszerek idővel el fognak tűnni a boltok polcairól. Az extrém időjárás tönkreteheti a termőterületeket, az évszakok bevett rendjének felborulása lehetetlenné teheti, hogy a növények úgy fejlődjenek, ahogyan eddig tették. A Euronews összegyűjtött öt olyan élelmiszert, amelyről az is lehet, hogy le kell mondanunk. Van közte olyan, amelyik nagyon sokaknak lesz fájdalmas.

Viszlát, koffein!

Jelenleg naponta kétmilliárd csésze kávé fogy el a világon, de ez alapjaiban változhat meg. Tavaly 10 milliárd kilogrammnyi kávébabot kellett termelni ahhoz, hogy ez az óriási mennyiségi igény teljesíthető legyen, egy levélrozsda nevű gombás betegség ugyanakkor a Latin-Amerikában egyre emelkedő hőmérsékletnek köszönhetően egyre nagyobb pusztítást végez a kávéültetvényeken. 2012-2017 között 2,5 milliárd eurós kárt okozott már a szektornak.

Nemcsak a levélrozsda miatt kell aggódni: az időjárás változása miatt egyre kevesebb olyan terület áll rendelkezésünkre, amelyen lehetséges a kávétermesztés,

egyes becslések szerint Afrikában 2080-ra 65 százalékkal zuhan vissza a kávétermesztő területek mérete.

A termesztők keresik az ellenállóbb fajokat, de az arabica kedvelői számára egyelőre semmilyen jó hírük nincsen.

Kevésbé lesz édes az élet

A kakaóbab is kényes: nagyon különleges körülményekre van szüksége, ezért is csak az Egyenlítőtől északra és délre számított 20-20 szélességi fokon él meg. Egyenletes hőmérsékletre, magas páratartalomra, bőséges esőre, nitrogénben gazdag talajra és szél elleni védelemre van szüksége, így szinte csak esőerdőben termeszthető.

Az IPCC előrejelzése szerint a kakaótermesztő területeken 2,1 fokkal nőhet a hőmérséklet 2050-re, ami drasztikusan csökkenti a termőterületek nagyságát, így a csokoládé luxustermékké válhat.

Egy déligyümölcs is újra ritkaság lehet

A világ 135 országában termesztett banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs. 2070-re 50 százalékkal nő meg a termesztésére alkalmas terület a bolygón – akkor mi itt a gond? Az, hogy hőmérséklet ugyan alkalmas lesz majd, viszont víz híján mégsem sikerül majd annyi banánt termelni, mint azt hihetnénk. Mindezen túl egy gombás betegség is támadja a növényt.

Superfoodból hiánycikk

Az ezredforduló divatgyümölcse, az avokádó mindig is ellentmondásosan megítélt étel volt, mivel megkérdőjelezhető, mekkora környezeti hatása van divatossá válásának. Monokultúrában termelik, akár a banánt, a biodiverzitás nélküli területeken pedig a betegségek és a kártevők könnyebben rátalálnak, épp ezért a termelők sok vegyszert használnak, ami bemosódik a talajba. Mindezen túl kényes is a növény, sem a túl meleget, sem a túl hideget nem kedveli, ráadásul nagyon vízigényes. Akár 2050-re teljesen el is tűnhet a földekről.

Borunk sem lesz talán

Az egyes szőlőfajták csak bizonyos körülmények között élnek meg, épp ezért is védik olyan erősen a borfajták neveinek használatát. A legkisebb környezeti változás is hatalmas ízváltozást eredményezett, melynek észrevételéhez nem kell sommelier-nek lenni. Már most egyre magasabbra ültetik a szőlőtőkéket, 2050-re pedig 73 százalékkal csökkenhet a szőlőtermesztésre alkalmas területek nagysága.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×