eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Fontos kérdést tisztázott a magyar virológus

A koronavírus elleni vakcinák mellékhatásainak ellenőrzéséről osztott meg részleteket Kemenesi Gábor.

A vakcinák piacra hozatala előtt sok évnyi kutatás zajlik laboratóriumokban, ez kiterjed a technológiára és az adott vírus elleni vakcinakomponensre is – írta közösségi oldalán Kemenesi Gábor. A pécsi virológus kiemeli, hogy a Covid-19 vakcinák fejlesztése a SARS-CoV-1 világjárvány után már elkezdett, majdnem húsz évnyi kutatómunkára épült. Állatkísérletes és változatos laboratóriumi kísérletek irányozzák elő az embereken való kipróbálást.

A klinikai hármas fázis végére tízezres nagyságrenden tesztelik a készítményeket, az ennél ritkábban jelentkező lehetséges mellékhatások felderítésére pedig jól bevált rendszerek működnek:

  • Passzív bejelentő rendszer - Vakcina mellékhatások bejelentő rendszere (VAERS): Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja (CDC) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által közösen irányított rendszer 1990 óta létezik, ezen bárki jelentheti a vakcina lehetséges mellékhatásait, és az egészségügyi dolgozóknak is jelentést kell tenniük a vélt mellékhatásokról. A VAERS munkatársai külön megvizsgálják a súlyos eseteket. A virológus felhívja a figyelmet arra, hogy csak azért, mert valamit jelentettek a VAERS-nek, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy vakcina okozta a problémát. A rendszer célja, hogy "korai figyelmeztető eszköz" legyen, és segítsen azonosítani azokat a lehetséges trendeket, amelyeket tovább kell elemezni.
  • V-Safe: kifejezetten a Covid-19 vakcinákhoz lett kifejlesztve az új okostelefon-alapú eljárás. Az oltást követően a páciensek magukról jelenthetnek bármely mellékhatást vagy annak vélt jelenséget.
  • Vaccine Safety Datalink (VSD): Ez hosszú távú együttműködés a CDC és az ország 9 egészségügyi szervezete között, Elektronikus egészségügyi adatok segítségével válaszol a biztonsággal kapcsolatos kérdésekre. A rendszer összeveti a vakcinával kapcsolatos információkat, valamint a beteg jellemzőit. Több mint egy egyszerű passzív bejelentő rendszer, hiszen összefüggéseket is vizsgál.
  • Vakcinagyártók: A fejlesztők a megjelenést követően is folytatják klinikai vizsgálataikat és biztonsági ellenőrzésüket. A koronavírus elleni oltások biztonságosságát a legintenzívebben ellenőrzik a vakcinák történetében. Súlyos mellékhatásokat a rendszerek hatékonyan azonosítottak, ezek rendkívül ritkák, és észlelésük bizonyítja, hogy a rendszer a tervek szerint működik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×