eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Kemenesi Gábor rámutatott a járvány nagy hasznára és tanulságára

Mi történt az influenzával? – teszi föl a kérdést a pécsi virológus. Bizonyos vírusai egyszerűen kihaltak.

„Az influenzavírus esetében éppen azt a jelenséget látjuk, ami most rendkívül jól jönne a SARS-CoV-2 ellen is. A genetikai változatosság eltűnését és a vírus(vírusok) visszaszorulását” – kezdi bejegyzését Kemenesi Gábor virológus a Facebookon.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a szezonális influenza minden évben százezrek halálát okozza világszerte. Azt írja, az influenzavírusok rendkívül komoly visszaszorulását tapasztalhatjuk 2020 eleje óta, hiszen kevesebb a mozgás a világban, nagyobb a távolságtartás. Posztjában a téma első átfogó tanulmányára hivatkozik.

„Mióta a mozgás jelentősen lassult, illetve egy ideig le is állt – írja Kemenesi Gábor –, láthatóan számos influenzavírus törzs eltűnését okozta (magyarázó: ha egy vírustörzs egyszerűen nem képes a fertőzési láncolatokon emberről-emberre továbbmenni, gyakorlatilag kihal). A lezárások, utazási korlátozások hatására éppen ezt láthattuk, ez egyfelől érdekes az influenzavírusok tekintetében, másrészt pedig mutatja a SARS-CoV-2 és általában a légúti vírusok elleni hatékonyságot (figyelem – egészségügyi szempontról van szó, nem gazdaságiról).

Érdekesség, hogy

bizonyos influenzavírusok, az Influenza B törzs ún. Yamagata vonala és számos influenza A variáns egyszerűen kihalt,

hiszen nem tudott gazdaszervezetről gazdaszervezetre továbbjutni.

További érdekesség, hogy a fennmaradó törzsek és variánsok bizonyos földrajzi régiókban találtak „menedéket”, ezek a területek lesznek később a figyelem középpontjában amikor az újrainduló világban megindulhatnak a kimaradt vírusok is.

Érdekes módon az A(H3N2) vírus jelenleg Dél – és Délkelet-Ázsiában talált egyfajta menedékre, itt tudta fenntartani a terjedést és fennmaradni, míg az Influenza B Victoria variánsa Kínában, illetve az A(H1N1) Nyugat-Afrikában.”

Majd pontokba szedi ennek jelentőségét:

  • „Megmutatja, hogy a lezárások működtek a légúti vírusok ellen, így a SARS-CoV-2 terjedésén is nagyot fékezhettek.
  • Megmutatja miként működnek a vírusok és járványok egy globális világban
  • Felhívja a figyelmet egy univerzális influenza vakcina szükségességére, ami nagyon sok, vagy akár minden influenzavírus törzs ellen is védelmet nyújthat egyszerre (jelenleg évről-évre figyelemmel kell kísérni az aktuálisan leginkább terjedő variánsokat és hozzájuk igazítani a szezonális influenza vakcinát). Ennek fejlesztésében egyébként egy kiváló hazai kutató is részt vesz.”

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×