eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Simon Adamczyk állatmentő egy koalával a kezében a Kenguru-szigeten fekvő Cape Borda kiégett erdejében 2020. január 7-én. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,9 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezerkétszáz ház vált a lángok martalékává.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/David Mariuz

Három év alatt bezuhant a koalák száma Ausztráliában

A természet megint feltartja mutatóujját: erdőtűz, aszály, hőhullám, ivóvízhiány fenyegeti őket.

Három év alatt harminc százalékkal csökkent Ausztrália koalapopulációja az Ausztrál Koala Alapítvány (AKF) környezetvédelmi szervezet közlése szerint.

A jelentés adatai szerint

az egyedszám

  • a 2018-as 45 745 és 82 170 közötti értékről
  • 2021-re 32 065 és 57 920 közé csökkent.

Új-Dél-Wales államban tapasztalható a legnagyobb, 41 százalékos visszaesés 2018 óta, amihez a 2019-2020-as erdőtüzek is jelentősen hozzájárultak.

Az AKF vezetője, Deborah Tabart szerint bár az erdőtüzek miatti élőhelyveszteség jelentős tényező, ez csak egy darabja a kirakósnak. "Drasztikus csökkenésnek vagyunk szemtanúi az aszályok, a hőhullámok és az állatok ivóvízhiánya miatt" – mondta.

A természeti hatásokon és a közvetett emberi hatásokon túl Tabart kiemelte az emberi tevékenység közvetlen hatásait is. "A földterületek irtása halálos a koalapopulációk számára. Az elmúlt években

hatalmas mértékű földirtás történt Új-Dél-Wales és Queensland délkeleti részén mezőgazdasági, bányászati és lakásépítési céllal"

– fejtette ki.

A koalapopulációk nagyságát először értékelték választókerületenként, és arra jutottak, hogy a koalák a 128 választókerületből 47-ben haltak ki, holott ezek egykor támogatták a populációk védelmét.

Az AKF arra biztatja az ausztrál embereket, hogy forduljanak a helyi képviselőkhöz és követeljenek nagyobb védelmet az állatoknak a Koala Protection Act (koalavédelmi törvény) keretében, amely hatályba lépése esetén az Ausztrália történelmében valaha elért legnagyobb védelmi szintet biztosíthatja az állatfajnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×