eur:
394.39
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Így áll Magyarország az EU-s "klímaranglistán"

A Klímapolitikai Intézet által bemutatott helyezés nem rossz, a 33 százalékos kibocsátás-csökkenéshez még a bő felét kell hozzátenni 2030-ig.

Magyarország már három évvel ezelőtt harminchárom százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást a kilencvenes évek elejéhez képest, és e tekintetben az európai uniós rangsorban kilencedik - mondta el Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjúban, amely a pénteki lapszámban jelent meg.

Hozzátette: "Emellett vállaltuk, hogy kibocsátásunkat 2030-ra ötvenöt százalékkal csökkentjük, valamint energia-előállításunk kilencven százalékban karbonmentes lesz".

A teljes gazdaság karbonmentesítése 2050-ig "nagy forrásokat fog igényelni, de nem teljesíthetetlen" - fogalmazott.

Litkei Máté kijelentette, hogy ma már minden EU-tagállam prioritásként kezeli a klímacélok elérését, a terhek megoszlása azonban vita kérdése.

Azok az országok, amelyeknek múltbéli törekvései elmaradtak az európai átlagtól, nagyobb anyagi áldozatot kénytelenek hozni.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a világjárványból fakadó gazdasági leállás az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkenésével járt, de a Nemzetközi Energiaügynökség egyik, nemrégi előrejelzése szerint az újrainduló, felpörgő világgazdaság miatt az idén várhatóan "nagyobb mennyiségű többlet szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit a tavalyi gazdasági leállás során úgymond megspóroltunk".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×