eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Szakértő a lisztérzékenységről: az öndiagnózist mellőzni kell

Ma már többen lesznek felnőttkorban lisztérzékenyek, mint gyerekként, és akár meddőséghez is vezethet a fel nem ismert betegség – hívta fel a figyelmet Koltai Tünde, a lisztérzékenyek érdek-képviseleti vezetője.

A lisztérzékenység a népesség 1-2 százalékát érinti, és ez egy alulértékelt és sokszor félrediagnosztizált autoimmun betegség – mondta az InfoRádiónak Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete elnöke. A legfontosabb oka, hogy nincs olyan egyetlen tünete, tünetegyüttese, amely alapján egyértelműen és gyorsan fel lehetne ismerni.

"A vérszegénység például nagyon jellegzetes tünet lehetne, ahogy a fogyás és a hasmenés is bizonyos ételek elfogyasztása után, ezek viszont számtalan más betegségeknek is tünetük, így nem gyorsan gyullad ki a piros lámpa a háziorvos fejében, de még a gasztroenterológuséban sem" – ecsetelte.

Ebben a betegségben kétszer annyi nőt diagnosztizáltak, mint férfit, és jellemzően a hölgyek azok, akik figyelnek a családtagok élethosszig tartó diétájára, a gluténmentes étrend kialakítására. Az öndiagnózist és a gyorsteszteket viszont mellőzni kell.

A lisztérzékenység tünetei bármely életkorban kialakulhatnak – ma már sokkal több felnőtt is lisztérzékeny lesz, mint gyerek –, és akár meddőséghez is vezethet a fel nem ismert betegség.

"Például

tipikus a nőknél a várandósság és a szülés környéki tünet megjelenése,

ami, ha nem gondol rá a nőgyógyász, abszolút felismeretlen marad. Ezért is döntöttünk úgy, hogy idén a lisztérzékenység és a nők kapcsolatára szeretnénk felhívni a figyelmet, ugyanis ez lehet az oka a gyakori vetéléseknek, az indokolatlan vagy más okkal nem magyarázható meddőségnek vagy a kisebb tömegű újszülötteknek" – magyarázta Koltai Tünde. Létezik azonban szűrővizsgálat, amellyel sok szövődmény megelőzhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×