eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

A kutyák és a Big Brother viszi a magyar egyetemek hírét a nagyvilágban

Egy több éves, nagy kutatás részletei láttak napvilágot a hazai felsőoktatási intézmények nemzetközi megítéléséről az online térben.

Az Ynsight Research kutatócsapata egy különleges globális, több mint 120 országra kiterjedő netnográfiát készített, amelyben megvizsgálta, hogy milyen kép alakult ki a magyar egyetemekről a nemzetközi online beszélgetésekben az idei felvételi időszak előtt.

A kutatás során feltérképeztük a szerkesztett online portálokon megjelenő releváns témákat, emellett vizsgálatunkban külön kitérünk arra is, hogy a hallgatói beszélgetésekben mennyire népszerűek az egyes oktatási intézmények. A vizsgálati időszakban (2019. január – 2021. március) közel 42 000 megjelenést és több mint 100 000 további interakciót elemeztek netnográfia módszertanával.

A legfontosabb tanulságok:

  • az ELTE-nek van a legerősebb nemzetközi online jelenléte
  • az Óbudai Egyetem erős versenytársa a BME-nek
  • némelyik egyetem túl sok figyelmet szentel az elméleti oktatásnak
  • a Debreceni Egyetem nemcsak az akadémiai körökben ismert.

Ami pedig a részleteket illeti, az ELTE egyértelműen az etológia terén végzett kutatásainak köszönheti stabil nemzetközi digitális jelenlétét: a megjelenés trendben regisztrált három magasabb kiugrás mindegyike

kutyákkal végzett kutatásainak eredménye

(pl. a kutyáknak egyfajta „infravörös érzékelő” van az orruk hegyén). Ezek a megjelenések rendkívüli módon emelik az egyetem (el)ismertségét a világsajtón keresztül.

Bár az ELTE-t nem érte utol, de a Szegedi Tudományegyetemről is sok megjelenés született, több mint 7000 említéssel a második helyen áll. Elsősorban a koronavírus és a magyar biokémikus, Karikó Katalin hozta meg a jelentős említésszámot az egyetemnek.

A Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem majdnem fej-fej mellett végzett. A Debreceni Egyetem megjelenését igencsak megemelte egy nigériai valóságshow, a Big Brother Naija, az egyik résztvevő ugyanis a Debreceni Egyetemen végzett, és több cikkben is említik, hogy a valóságshow-szereplő egyetemi diplomával rendelkezik. A Pécsi Tudományegyetem több kutatási eredménye jelent meg angol nyelvű online oldalakon, de a vizsgált időszak végén megemelkedő említésszámot az egyetem egy viszonylag nagy mennyiségű követővel rendelkező diákjának köszönheti, aki büszkén posztolt újonnan megszerzet diplomájáról.

Annak ellenére, hogy a Semmelweis Egyetemen viszonylag magas a külföldi diákok aránya, az egyetemről nem született kiemelkedő mennyiségű angol nyelvű megjelenés a két év alatt.

Ugyanez a helyzet a Corvinus esetében is.

A BME trendjében egy inkább a mainstreamen kívülálló platformokon és blogokon megjelenő tartalom emelte meg a megjelenéseket: hogyan lehet ingyen tanulni Európában? A Károli Gáspár Református Egyetemről, Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a Pannon Egyetemről csupán pár száz említést regisztráltak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×