eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Cindy Parks Pixabay

Újabb szörnyű hatását mérték fel a járványnak

Nagyjából harmadával nőtt a halvaszületések és az anyai halálozások aránya a jelenlegi járványhelyzetben - állapították meg brit szakemberek

A kutatásban 17 országból származó 40 tanulmány adatait összesítették. A The Lancet Global Health című folyóiratban publikált eredmények szerint a járványügyi korlátozások, a terhesgondozás menetének megzavarása, az egészségügyi intézmények felkeresése miatti félelem mind hozzáadódtak a várandóssági kockázatokhoz, világszerte rontva a kismamák és a magzatok életkilátásait.

"A koronavírus-járvány súlyos hatással van az egészségügyi rendszerekre" - mondta Asma Khalil, a londoni St George's Hospital Medical School munkatársa, aki a vizsgálat társvezetője volt. A szakember szerint

a kialakult helyzet anyák és csecsemők amúgy elkerülhető halálához vezetett, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

A kutatók általános növekedést mutattak ki a halvaszületések és az anyai halálozások kockázatában és megállapították, hogy a szegényebb országokat aránytalanul nagyobb mértékben sújtja a probléma.

Az elemzett adatok szerint a járvány előtti időszak több mint 198 ezer várandóssága 1325 halvaszületést eredményezett, míg a járvány idején több mint 168 ezer 1099-et. Az anyai halálozások száma a járvány előtti 2,2 millió terhességből 698 volt, a járvány alatt vizsgált több mint 1,2 millió várandósságból 530.

Az anyák mentális egészségét vizsgáló tíz tanulmányból hat állapított meg növekedést a szülés utáni depresszió, az anyai szorongás, vagy mindkettő előfordulásában.

A tanulmány nem vizsgálta, hogy a koronavírus-fertőzöttség önmagában milyen közvetlen hatással van a terhességre.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×