INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

koronavírus

pcr-teszt

brit mutáns

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó koronavírusfertőzés gyanújával érkező beteg szerepét eljátszó statisztától mintát vesz koronavírusteszthez a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.

Hússzor több vírus van a brit variáns által fertőzött magyarokban

Infostart

A Neumann Labs-nál kimutatott fertőzések 95 százaléka köthető a koronavírus brit mutánshoz.

Megdöbbentő felfedezésre jutottak a magyar tulajdonú Neumann Labs diagnosztikai labor szakértői miután a náluk levett PCR tesztek eredményeinek adatait kielemezték. Méréseik szerint ugyanis a brit variáns által fertőzött személyekben 10-szer, sőt akár 20-szor több vírus van jelen, mint a régi hagyományos variáns általi fertőzöttekben.

A nukleinsav alapú PCR-teszt nemcsak elképesztő hatékonysággal képes fertőzések kimutatására, hanem hatékony vírusterhelést mérő módszer is. Az utóbbi időben a cégnél elvégzett napi 3000 tesztből a pozitívnak bizonyult minták mintegy 95 százalékában már a brit variánst azonosították, és ezekben a mintákbanátlagosan 15-ször annyi vírust mértek, mint a korábbi, az első és második hullámban terjedő vuhani vírusfertőzöttek esetében. A labor kutatói 1500 brit mutációval fertőzött mintáját vizsgálva jutottak erre a következtetésre. A dél-afrikai mutánsból mindössze néhány esetet találtak.

Ezek az adatok megerősítik azt a tudományos feltételezést, hogy egy személy mintájában talált vírusmennyiség egyenesen arányos lehet a betegség súlyosságával. Sőt, még az is elképzelhető, hogy azért fertőzőbb a brit variáns nagyjából 50 százalékkal, mert a betegekben egyszerűen több vírus termelődik, így könnyebben tudják átadni.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018