eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Húsz év után idén ismét megcsodálható a betlehemi csillag titka

Hamarosan egy ritkán látható jelenség lesz megfigyelhető az égen: az egykori betlehemi csillag jelensége.

A hamarosan feltűnő égi jelenség – vallástörténeti kapcsolódása szerint a betlehemi csillag – a Jupiter és a Szaturnusz együttállását takarja. A két óriásbolygó napokon belül olyan rendkívül közel lesz egymáshoz, mindösszesen 6 ívpercre, hogy egy rosszabb szemű ember egy fénylő pontnak fogja őket látni – fogalmazott az InfoRádióban Boldog Ádám csillagász, megjegyezve, hogy a Krisztus születését megelőző héten, amikor szintén együttállás volt, picit távolabb foglaltak egymástól helyett, így ezúttal még látványosabb lehet a betlehemi csillag jelensége.

A két bolygó együttállására 20 évente kerül sor, de mindig kicsit más a távolság. Mindez abból adódik, hogy a Szaturnusznak nagyjából 30 éves a keringési periódusa a Nap körül, míg a Jupiternek körülbelül 11 év. Amikor utóbbi látszólag leelőzi az égbolton a Szaturnuszt, akkor látható, hogy milyen közel kerülnek egymáshoz. Egyáltalán nem triviális, hogy mindig a mostanihoz hasonló közelségbe kerülnek – jegyezte meg a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa –, ilyenre legutóbb több száz éve kerül csak sor, és legközelebb is csak 2080-ban számítható.

Bár a két óriásbolygó december 21-én lesz egymáshoz képest a legközelebb, már most is érdemes szabad szemmel figyelni a jelenséget, ahogy inkább egymás felé az égbolton. Az egyik napon körülbelül egy fokra lesznek egymástól, amit leginkább úgy lehet szemléltetni, hogy ha kinyújtjuk a kezünket, akkor a kisujj pont befér a két égitest közé – magyarázta Boldog Ádám –, míg ez a távolság december 21-én már csak a kisujj tizedét fogja jelenteni.

Akit pedig mélyebben is érdekel a megfigyelhetőség, valamint a két bolygó együttállásának okai és mitológiája, javasolt a Svábhegyi Csillagvizsgáló előadása, amely december 20-án lesz az online térben, Kis Áron előadásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×