INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

csillag

csillagászat

betlehemi csillag

jupiter

szaturnusz

Húsz év után idén ismét megcsodálható a betlehemi csillag titka

Húsz év után idén ismét megcsodálható a betlehemi csillag titka

Hamarosan egy ritkán látható jelenség lesz megfigyelhető az égen: az egykori betlehemi csillag jelensége.

A hamarosan feltűnő égi jelenség – vallástörténeti kapcsolódása szerint a betlehemi csillag – a Jupiter és a Szaturnusz együttállását takarja. A két óriásbolygó napokon belül olyan rendkívül közel lesz egymáshoz, mindösszesen 6 ívpercre, hogy egy rosszabb szemű ember egy fénylő pontnak fogja őket látni – fogalmazott az InfoRádióban Boldog Ádám csillagász, megjegyezve, hogy a Krisztus születését megelőző héten, amikor szintén együttállás volt, picit távolabb foglaltak egymástól helyett, így ezúttal még látványosabb lehet a betlehemi csillag jelensége.

A két bolygó együttállására 20 évente kerül sor, de mindig kicsit más a távolság. Mindez abból adódik, hogy a Szaturnusznak nagyjából 30 éves a keringési periódusa a Nap körül, míg a Jupiternek körülbelül 11 év. Amikor utóbbi látszólag leelőzi az égbolton a Szaturnuszt, akkor látható, hogy milyen közel kerülnek egymáshoz. Egyáltalán nem triviális, hogy mindig a mostanihoz hasonló közelségbe kerülnek – jegyezte meg a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa –, ilyenre legutóbb több száz éve kerül csak sor, és legközelebb is csak 2080-ban számítható.

Bár a két óriásbolygó december 21-én lesz egymáshoz képest a legközelebb, már most is érdemes szabad szemmel figyelni a jelenséget, ahogy inkább egymás felé az égbolton. Az egyik napon körülbelül egy fokra lesznek egymástól, amit leginkább úgy lehet szemléltetni, hogy ha kinyújtjuk a kezünket, akkor a kisujj pont befér a két égitest közé – magyarázta Boldog Ádám –, míg ez a távolság december 21-én már csak a kisujj tizedét fogja jelenteni.

Akit pedig mélyebben is érdekel a megfigyelhetőség, valamint a két bolygó együttállásának okai és mitológiája, javasolt a Svábhegyi Csillagvizsgáló előadása, amely december 20-án lesz az online térben, Kis Áron előadásában.

Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Idén is megcsodálható a betlehemi csillag titka
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018