eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Ezért van most (még) olyan kevés poloska Magyarországon

A Szent István Egyetem rovartanszékének docense az InfoRádióban rejtélyesnek nevezte, hogy eddig ilyen alacsony volt a poloskaszám, de az alma, az őszibarack és a körte érése sok kérdésre választ adhat.

Valószínűleg az aszályos tavasz miatt kevesebb idén a poloska, de nem csak Magyarországon észlelték idén a poloskák első nemzedékének elmaradását - mondta az InfoRádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense.

"Feltételezéseink vannak csak, de meg tudjuk erősíteni a megfigyeléseket (amivel egybevágnak a külföldi észlelések is, Olaszországtól Grúziáig).

A szokásoshoz képest idén Európa-szerte kevesebb a poloska"

- szögezte le Vétek Gábor, aki szerint az enyhe telet még túlélték volna a poloskák, az aszályos tavaszt azonban már sokkal kevésbé, de ez is csak feltételezés.

A poloskák elmaradása annál inkább rejtélyes, mivel más, idegenhonos fajokkal elvileg párhuzamosan tudnak tenyészni a poloskák is, de a pettyes szárnyú muslicáról most mégis hetek óta aggasztó hírek jönnek Nógrád megyéből, ezek a rovarok a bogyós gyümölcsöket (málna, szeder) támadják. "A csapadékos tavaszvég-nyárelő adhatott nekik lendületet" - találgatott Vétek Gábor, hozzátette, hogy már komoly gazdasági kárt okozott idén már ez az állatfaj.

A poloska kapcsán még tudni kell, mi lesz a "második generációval", a körtében, almában, őszibarackban még komoly károk keletkezhetnek.

"Az elkövetkező hetek nagy kérdése lesz, hogy a márványos poloska is el tud-e úgy szaporodni, vagy már nem tudja behozni magát. A két faj közt alapvető különbség, hogy a poloskának csak két generációja van, a muslicánál néhány hét alatt kialakul egy teljes generáció" - fejtegette a szakértő, magyarázva a poloskapopuláció viszonylagos sérülékenységét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×