INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

erdőirtás

amazonas

brazília

Megháromszorozódott a kiirtott erdőterület az Amazonas vidékén

Megháromszorozódott a kiirtott erdőterület az Amazonas vidékén

Infostart / MTI

Megháromszorozódott a kiirtott erdőterület nagysága az Amazonas vidékén júliusban 2018 júliusához képest a brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) előzetes adatai szerint.

Az intézet műholdas megfigyelő rendszere 2255 négyzetkilométernyi erdőség kiirtását regisztrálta júliusban szemben a tavaly júliusban észlelt 597 négyzetkilométerrel.

Az idén júliusban kiirtott erdőterület majdnem akkora, mint Luxemburg területe és a legmagasabb havi erdőirtás, amelyet az INPE megfigyelő rendszere az elmúlt években regisztrált.

Az Amazonas a világ legnagyobb esőerdője, a világ tüdejének is nevezik, mivel hatalmas mennyiségű szén-dioxidot nyel el. Brazília területén található az esőerdő mintegy 60 százaléka.

Az erdőirtás felgyorsulásért környezetvédők és kutatók Jair Bolsonaro januárban hivatalba lépett új köztársasági államfőt hibáztatják, mondván, bátorítja a fakitermelést és az állattartókat a térség gazdasági fejlesztése céljából.

A brazil Deter műholdas rendszer havi és napi adatokkal szolgál az erdőirtásról. Az elmúlt hónapokban riasztóan magas értékeket mutat: júniusban az egy évvel korábbihoz képest 88%-kal nőtt a Reuters jelentése szerint. Július első felében a teljes 2018-as júliusi adat 68%-át jelezték.
A brazil Deter műholdas rendszer havi és napi adatokkal szolgál az erdőirtásról. Az elmúlt hónapokban riasztóan magas értékeket mutat: júniusban az egy évvel korábbihoz képest 88%-kal nőtt a Reuters jelentése szerint. Július első felében a teljes 2018-as júliusi adat 68%-át jelezték. (A térképen még csak a 2018-as adatok láthatók; forrás: TerraBrazilis)

Bolsonaro élesen bírálta a INPE által már korábban bemutatott adatokat, mondván azok pontatlanok és ártanak a dél-amerikai ország hírnevének. Csütörtökön közölte, hogy leváltja az intézet igazgatóját, Ricardo Galvaót, aki pénteken távozott is posztjáról.

Az űrügynökség és független szakértők, valamint környezetvédők azonban megvédték az adatok pontosságát. Galvao a Reuters brit hírügynökséggel szombaton közölte: meg fogja védeni az adatokat, amelyek tagadhatatlanul kimutatják a fakitermelés megugrását a térségben.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018