INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

brit-szigetek

népvándorlás

régészet

genetika

szigma - a holnap világa

Szinte teljesen kicserélődött a Brit-szigetek népessége

Szinte teljesen kicserélődött a Brit-szigetek népessége

A Brit-szigeteken az időszámításunk előtti harmadik évezredben szinte teljesen kicserélődött a népesség, az érkezők alkotják a mai populáció genetikai alapját – mondta el az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Kulcsár Gabriella régész.

Harangedény-jelenségnek nevezzük, hogy az időszámításunk előtti harmadik évezred közepén a brit szigetektől Észak Afrikáig, Portugáliától egészen Budapestig elterjedt egy egységes harangedényeket készítő kerámiaművesség, csontgombok, csontból készült függők viselése, valamint íjászathoz kapcsolódó fegyverek – tájékoztatott a szakértő. Ezen a hatalmas területen szinte hasonló tárgyak jelennek meg, kissé eltérő változatokban – tette hozzá.

A tudósok archeogenetikai módszerekkel igyekezték megfejteni a jelenség okát. Kulcsár Gabriella szerint az időszakra jellemző migráció lenyomatát képezi. Bár nagy mértékű vándorlás nem volt az Ibériai-félsziget felől Közép-Európa felé, de kisebb népességmozgásokkal számolnunk kell – hangsúlyozta a régész.

Északnyugat-Európa – különösen a Brit-szigetek – történetének kutatásai azt bizonyítják, hogy az említett időszakot jelentős népességmozgás és -csere jellemezte. A szigetország területén néhány száz év alatt történt lassú migrációnak köszönhetően a népesség 90 százaléka kicserélődött, mely jelentős változást hozott a térség genetikai állományában. „Ez jelenti a brit genetikai állomány alapját” – mondta a Kulcsár Gabriella.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják kedd este hét órától az InfoRádióban.

Kapcsolódó hang

Szinte teljesen kicserélődött a Brit-szigetek népessége
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018