eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hónapok helyett órákon belül diagnosztizálják a rákot

Néhány hónap helyett akár 24 óra alatt is kaphatnak szövettani eredményt a daganatos vagy daganatgyanús betegek a Semmelweis Egyetem I. számú Patológiai Intézetében kidolgozott új módszer segítségével. Dr. Matolcsy András, az I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professzora az InfoRádiónak elmondta: az új 24 órás és fizetős szolgáltatásba a budapesti régió minden patológusát bevonják.

A hagyományos beágyazási technikával a patológus egy eltávolított szövetből néhány nap alatt tud diagnózist adni - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének professzora, aki azonban hozzátette: Magyarországon általában 1-2 hétig, de a patológushiány miatt akár hónapokig is elhúzódhat a diagnózis felállítása.

A szövetmintát még be kell ágyazni parafinba, le kell metszeni és meg kell festeni - magyarázta Dr. Matolcsy András, aki szerint az egyetem patológiai intézete az elmúlt években egy olyan innovatív eljárást dolgozott ki, amelyben mikrohullámú és vákuumtechnika alkalmazásával a beágyazási technika néhány napról néhány órára csökken.

A szakemberek 24 órán át rendelkezésre állnak, vagyis ha valaki 12 órakor leadja a szövetmintát a patológiai intézetben, akkor annak beágyazása már délután 5 órára megtörténik. Ezután a patológus diagnózist állít fel, majd sms-ben értesíti a kezelőorvost és a beteget, hogy kész a diagnózis.

A professzor hangsúlyozta: a végső diagnózist nem egy, hanem kettő patológus írja alá.

Dr. Matolcsy András elmondta: az egyetem két patológiai intézetében 40 szakember dolgozik, de a budapesti régió minden szakemberét bevonják a szolgáltatásba.

A szakorvos szerint az új eljárás előnye az, hogy a betegnek nem kell hónapokat várnia a diagnózisra és a kezelésre, így sokkal jobbak a túlélési esélyei.

A gyors diagnózisnak azonban ára is van: a páciensnek több mint 20 ezer forintot kell fizetnie érte.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×