eur:
389.32
usd:
361.74
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szomorú listák élmezőnyében szerepel Magyarország

Kelet-és Dél-Európában többen és hamarabb halnak meg rákban, mint Nyugat-Európában - figyelmeztet a Dél- és Kelet-Európai Kutató Onkológiai Csoport, amely deklarációban fogalmazta meg a rák elleni küzdelem lépéseit. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológia Társaság elnöke, a deklaráció magyar aláírója kiemelte: másképp kell megközelíteni a daganatos betegségek problémáját, nagyobb hangsúlyt kell fektetni ebben a térségben a szűrésekre és a korai kezelésre, mint Nyugat-Európában.

A Dél- és Kelet-Európai Kutató Onkológiai Csoport fő célkitűzése, hogy összefogással a térség országaiban javuljon a rákbetegek gyógyítása, több figyelmet fordítsanak a diagnosztikára és mindehhez legyen elegendő költségvetési forrás - közölte az InfoRádióval a csoport által megfogalmazott deklaráció egyik aláírója, Bodoky György.

A Magyar Klinikai Onkológia Társaság elnöke kifejtette: Európában évente több mint kétmillió embert diagnosztizálnak valamilyen rákbetegséggel, közülük egymilliónál többen halnak meg, és jelentősek a különbségek az Európai Unió "régi" és a délkelet-európai országai között a megbetegedési mutatókban és a kezelések színvonala között.

A várható élettartam tekintetében is szembetűnő a különbség a régi és az újonnan csatlakozott országok között, ugyanis egy 2002-es adat szerint a kelet-közép-európai országokban a férfiaknál a várható élettartam 6,8, a nőknél pedig 4,6 évvel alacsonyabb, mint a nyugat-európai országokban - tette hozzá.

Magyarország sajnos az élbolyban van valamennyi daganat halálozási mutatójában, kiemelkedően magas az emlőrák- és a vastagbélrák-halálozás aránya - fejtette ki Bodoky György. Kiemelte: a legmeghatározóbb ok a daganat felismerésének az ideje, ugyanis késői stádiumban ismerik fel a betegséget.

Magyarországon is jelentős a különbség a megbetegedési mutatókban a keleti és a nyugati országrész között - hangsúlyozta.

Bodoky György szerint egyenlő mértékben kell a felelősséget megosztani a társadalom, a politika és az orvostudomány között. Mindhárom szereplőnek fontos szerepe van a rákbetegség legyezősében - fogalmazott a professzor - és mindhárom szereplőnek van mulasztása is ezen a területen.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×