eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Zephyr, a világrekorder - az ameriaki hadsereg is rá pályázik

Világrekordot állított fel, harminc kiló, bírja az extrém meleget és a különleges hideget. Brit, de az Egyesült Államok hadserege is pályázik rá, hogy erősítse a szárazföldi erőket. Pedig épp az ő rekordjukat döntötte meg - kétszer is.

Világrekordot döntött egy britek által épített, napenergiával hajtott, személyzet nélküli repülőgép. A Zephyr-6-os három napnál is többet, 82 órát és 37 percet töltött a levegőben. Éjszaka is a nappal föltöltött napelemek hajtották. A repülést egy, az amerikai hadseregnek tartott bemutató keretében tartották, az ugyanis a szárazföldi seregeket kisegítő új technológiák után kutat.

Az efféle gépek nagyban hozzájárulhatnak a felderítési munkához, és a háborús kapcsolattartásban is hasznosak lehetnek. A kísérletet július 28. és 31. közt tartották, és azon részt vett a brit védelmi minisztérium is.

A Zephyr által megdöntött rekordot egy amerikai robotrepülő, a Global Hawk tartotta 30 óra 24 perccel. Ugyanakkor a brit gép mostani repülésével saját rekordját döntötte meg, éppen azt, amelyik az amerikai rekordot semmisítette meg, 54 levegőben töltött órával.

Az eredmény ugyanakkor nem hivatalos, és így is marad, mivel a szervezők nem hívták meg a nemzetközi sportrepülő szövetséget, amely jegyzi ezeket az eredményeket.

Az Egyesült Államok hadseregénél azt remélik, hogy két éven belül használatba vehetik a gépet.

A harminckilós Zephyrt először a földről irányították, majd az robotpilótára és műholdas navigációra váltott. A gép propelleres, fesztávolsága 18 méter. Ultrakönnyű anyagból készült, a napenergiát papírvékonyságú érzékelők gyűjtik össze. A gép ráadásul az extrém hőmérsékletet is bírja: repült 45 fokos melegben és mínusz 70 fokos hidegben is, 18 kilométeres magasságban.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×