eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alig észlelhető napfogyatkozás lesz augusztusban

Napfogyatkozás lesz augusztus elsején. A természeti jelenség többek között Kínában is látható lesz egy héttel az olimpia megnyitója előtt. Magyarországon alig lehet majd észrevenni azt, hogy a Hold a bolygónk és a Nap közé kerül - mondta az InfoRádió által megkérdezett csillagász.

Napfogyatkozás akkor van, amikor a Hold a Nap és a Föld közé kerül - magyarázta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

Kelemen János elmondta: a legközelebb augusztus elsején megfigyelhető természeti jelenség világidőben reggel 9 órakor kezdődik és fél 11-i tart majd. A fogyatkozás sávja - tehát ahol a Hold árnyéka először érinti a Földet - a Kanada északi részén található eszkimótelepülésen kezdődik, ahonnan Grönland északi részére fog átvonulni.

A Hold árnyéka aztán eléri a Jeges-tengert, majd valahol Szibériában az eurázsiai földrészt. Végül érinti Mongóliát és Kína északi részét, ahol az árnyék elhagyja a Föld felszínét.

A csillagász elmondta: a Budapestre szóló előrejelzések szerint a Hold a Napnak mintegy 20 százalékát fogja eltakarni. Ez azt jelenti, ha valaki nem figyel oda, akkor esetleg észre sem fogja venni, hogy a Nap Földről látható fénye délben valamennyire lecsökken.

Kelemen János egy másik természeti jelenségre is felhívta a figyelmet: augusztus 16-án éjszaka részleges holdfogyatkozást figyelhetünk meg.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×