eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Évente félmillió gyermeket lehetne megmenteni az oltással

A súlyos tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás és vérmérgezés megelőzésére a két év alatti gyermekek beoltását javasolták a szakorvosok a héten zajlott Nemzetközi Oltási Konferencián. Magyarországon a szaktárca ígérete szerint szeptembertől ingyenesen kaphatják az oltást a két év alatti gyermekek. Ron Dagan professzor, az Izraeli Soroka Egyetem Fertőző Gyermekbetegségek Klinikai Osztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: ha beoltanák a kisgyermekeket, legalább 40 százalékkal kevesebb halálos áldozatot szedne a körükben a pneumococcus baktérium.

A tüdőgyulladást a legtöbb ember könnyű esetnek gondolja: könnyű kezelni, egy kis antibiotikumot kell adni, és máris rendbe jön a beteg - mondta az InfoRádiónak az Izraeli Soroka Egyetem Fertőző Gyermekbetegségek Klinikai Osztályának vezetője. Ron Dagan professzor kiemelte: sokan nem is gondolják, hogy félmillió gyermek hal bele csak tüdőgyulladásba az öt év alattiak közül minden évben. Ezért kell vagy kellene megelőzni, és nem csupán a kezelésre koncentrálni - hangsúlyozta.

A gyermeket érintő fertőzőbetegségekkel foglalkozó Ron Dagan szerint ugyanis a betegség olyan hirtelen lép fel, és olyan intenzív lehet, hogy gyakran el sem jutnak ezek a gyermekek orvoshoz, mert közben meghalnak.

A professzor közölte: adataik szerint a halálos kimenetelű tüdőgyulladások több mint a felét a pneumococcus nevű baktérium okozza. Ha beoltanák a kisgyermekeket, akkor legalább 40 százalékkal kevesebb halálos áldozatot szedne a körükben a pneumococcus baktérium - emelte ki.

Ez egy olyan baktérium, ami egy óvodában vagy bölcsődében egy adott időben a gyerekek 90 százalékának orrában, garatában vagy fülében megtalálható, és úgy vándorol emberről emberre, hogy nem okoz tüneteket - fejtette ki Ron Dagan. A professzor kiemelte: az olyan egyszerű előzmények, mint egy vírusfertőzés, a füstös környezet, vagy az immunrendszer gyengülése, mind azzal járhatnak, hogy a baktérium az orrból a véráramba kerül, és ez nagy probléma, ugyanis a tüdőben gyulladást, a fejben agyhártyagyulladást, a szervezetben vérmérgezést okozhat., és akkor már nagyon nehezen küzdhető le, és mindez igaz a felnőttekre is.

Szintén a pneumococcus okozza a gyerekek középfülgyulladását, és az Egyesült Államokban a szülők emiatt hagyják ki a legtöbb munkaórát, vagyis a gazdasági károk is jelentősek.

A gyermekorvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy aki túlél egy ilyen fertőzést, az is gyakran maradandó károsodást, akár agykárosodást szenvedhet vagy elvesztheti a hallását.

Egyébként az ismétlődő középfülgyulladás miatt betegeskedő gyerekeknél eleve nagyobb az esély, hogy a betegséget okozó pneumococus baktérium egyszer életveszélyessé válik, és más szerveket is megtámad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×