eur:
389.63
usd:
362.02
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egymillióan szenvednek visszatérő fájdalomtól

Magyarországon egymillió ember szenved visszatérő fájdalomérzéstől - áll abban az országos felmérésben, amelyben az európai vizsgálatok után a magyar lakosságot is az idegi eredetű, vagyis krónikus fájdalomról kérdezték. Az idegrendszer sérülése után kialakuló fájdalom Magyarországon gyakran kezeletlen marad - mondta Bereczki Dániel professzor, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója.

Magyarországon a lakosság kilenc százaléka szenved visszatérő fájdalomérzéstől, míg Európában ez az arány 6-8 százalék - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója.

Bereczki Dániel professzor kifejtette: a megkérdezettek 60 százaléka magát egészségesnek mondta, ugyanakkor több mint felük válaszolta azt, hogy rendszeresen visszatérő fájdalma van. Ez az arány 80 százalék feletti volt a cukorbetegek körében - tette hozzá.

Az igazgató közölte: a neuropátiás fájdalom olyan fájdalomtípus, amelynek nincs élettani jelentősége. A központi idegrendszer vagy a hosszú idegek károsodása miatt lép fel fájdalom, valamint bizsergés, tűszúrás, hideg érzése is jellemző. Emellett a normális ingerek is fájdalmat váltanak ki, például a takaró érintésére is fájni fog az adott testrész - tette hozzá a professzor.

Bereczki Dániel kiemelte, hogy a krónikus fájdalom gyakran előfordul balesetek, műtétek, gerincsérülés után, hasonló jellegű fájdalmat okozhatnak fertőzések is.

Az idegi eredetű fájdalom más kezelést igényel, mint az akut fájdalmak, a fájdalomcsillapító csak átmenetileg használ - hangsúlyozta a professzor. Hozzátette: a kezeletlen idegi fájdalom megrontja az életminőséget, alvászavarhoz és depresszióhoz vezethet.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×