eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jégtáblákon sodródnak a hazátlan jegesmedvék

Nemcsak a globális felmelegedés, hanem az azzal ellentétes folyamat is sok problémát okozhat. Izlandon az elmúlt napokban régen látott mértékűre vastagodott a jégréteg, esett a hőmérséklet és metsző hideg szél fúj.

A Dyrafjördurban élő Helgi Arnason azt nyilatkozta, életében nem látott ekkora jégtorlaszokat, amelyek az ország nyugati részén lévő fjordokra is kiterjedtek. A lehűlés és a jegesedés elsősorban a halászok életét nehezíti meg, mivel nem tudtak kimenni a tengerre.

A klímaváltozás a jegesmedvéknek sem kedvez. A hirtelen növekvő jégréteg miatt olyan területekre is elmerészkednek, ahol kevésbé vastag a jég, ez pedig egyre többször törik le az északi sarkvidéken élő állatok alatt, így úszó jégszigeten sodródnak tovább.

1993-ban egy jegesmedve például 70 mérföldet utazott, míg partot ért.

Az izlandi partokra vetett jegesmedvékre sanyarú sors vár, a halászok ugyanis azonnal megölik az állatokat a szőrükért, vagy hogy egy múzeumban állítsák ki a kitömött tetemeket.

A környezetvédők eddig a felmelegedés miatt óvták a mintegy 25 ezres populációt, ám most bebizonyosodott, hogy a lehűlés sem kedvező számukra.

Korábban attól tartottak, hogy 2040-re teljesen elolvad a sarkvidéki jég, és így eltűnik az állatok élőhelye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×